Némethy Emil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Némethy Emil
Született1867. február 17.[1]
Arad
Elhunyt1943. november 6. (76 évesen)[1]
Budapest[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Némethy Emil témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Némethy Emil (Arad, 1867. február 17.Budapest, 1943. november 6.) magyar gépészmérnök, feltaláló, a repülés egyik magyar úttörője.

Életpályája[szerkesztés]

A Budapesti Műegyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett. Papíripari gépek tervezésével foglalkozott. Japánba kapott meghívást, hogy a korszak európai papírgyártási technológiákat japán mérnöktársaival megismertesse. A program befejeztével 1897-ben az aradi papírgyár igazgatója lett. Az emberi repülés lehetőségének vizsgálatát szabadidejében végezte. A rendelkezésre álló szakirodalom segítségével a repülés elméleti és technikai kérdéseivel foglalkozott. A könnyűszerkezetű (fa, papír, bambusz) alapanyagok helyett, elsőként használt acélcsövet több repülőgép konstrukciójához, amivel évtizedekkel megelőzve Fokkert, a későbbi német konstruktőrt. Martin Lajos felismeréseitől függetlenül feltalálta a csűrőkormányt. Vascső építőelemeket, a csűrő alkalmazását nem szabadalmaztatta, ezért nem őt tartják nyilván, mint feltalálót. Csővázas repülőgépe a gyenge motorteljesítmény miatt csak szökdelésre volt képes. Elméleti számításaival kimutatta, hogy a repülőgép emelőerejét (felhajtóerő) a hordfelületet vagy a repülés sebességének növelésével lehet fokozni. Acélcsővázas repülőgép építését a hivatalos magyar kormánykörök nem támogatta, mecénást (támogatót) nem talált. Anyagi forrásai nem tették lehetővé, hogy kutatásainak eredményét a gyakorlatban is kipróbálhassa.

1911-ben Aurel Vlaicu Némethy-elvek szerint megépítette a Vlaicu II repülőgépét, amellyel 1912-ben két érmet nyert az ausztriai Aspernben rendezett repülőtalálkozón.

Írásai[szerkesztés]

Tudományos értekezéseit, cikkeit külföldi szaklapokban jelentette meg.

Források[szerkesztés]

Bödők Zsigmond – Magyar feltalálók a repülés történetében – 2002. NAP Kiadó, Dunaszerdahely

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. január 1.)