Nátron-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nátron-tó
A Nátron-tó déli partja
A Nátron-tó déli partja
Ország(ok) Tanzánia
Vízgyűjtő terület932 km2
Típussóstó
Elsődleges források
  • Ewaso Ng'iro
  • Southern Ewaso Ng'iro
Hosszúság65 km
Felszíni terület600 km2
Legnagyobb mélység3 m
Víztérfogat0,35 km3
Tszf. magasság600 m
Elhelyezkedése
Nátron-tó (Tanzánia)
Nátron-tó
Nátron-tó
Pozíció Tanzánia térképén
d. sz. 2° 25′, k. h. 36° 00′Koordináták: d. sz. 2° 25′, k. h. 36° 00′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Nátron-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nátron-tó sós tó Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben. Sekély, kevesebb mint három méter mély tó. Nagyjából Balaton nagyságú, de területe a vízszinttől függően változik.

Jellegzetes vöröses színe a gyors párolgás következménye. Ahogy a száraz évszakban vize elpárolog, sóssága olyan szintre növekszik, amely már kitűnő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak. Ezek közül a cianobaktériumok fotoszintézis útján állítják elő élelmüket, mint a növények. A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancs árnyalatú színeit a cianobaktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják. A flamingók a tavon építenek sárszigetecskéket fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni, ugyanis ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is.

A tó sóegyensúlyát a környezetében végzett erdőkivágások, egy itt tervezett vízierőmű, illetve egy nátrium-karbonátot mosóporrá alakító nagyüzem fenyegeti.

A tó 2001. július 4-e óta szerepel a Ramsar-listán.

A Nátron-tó déli fele, sekély részén fehér „sókéregtutajokkal”. A felső képen csuszamlásos törések és a Gelai-vulkán is láthatók.

Források[szerkesztés]