Nyugat-afrikai púposdelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Nyugat-afrikai púposdelfin
Humpback dolphins size.svg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Nem: Sousa
Faj: S. teuszii
Tudományos név
Sousa teuszii
(Kükenthal, 1892)
Elterjedés
Cetacea range map Atlantic Humpback Dolphin.PNG
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyugat-afrikai púposdelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugat-afrikai púposdelfin témájú kategóriát.

A nyugat-afrikai púposdelfin (Sousa teuszii) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe és a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Előfordulásáról kevés adat áll rendelkezésre, de elterjedtebb lehet, mint az a kevés adatból látható. Ismert élőhelyei Nyugat-Afrika partvidékein vannak Mauritániától Kamerunig és valószínűleg Angola déli részéig. Úgy tűnik, hogy Nyugat-Afrika partvidékein élve teljesen elkülönült a nagyon hasonló keleti delfintől. Viszonylag gyakorinak látszik Szenegál déli és Mauritánia északi partjainál. A 20 m-nél nem mélyebb, sekély part menti vizeket és folyótorkolatokat kedveli, főként a mangrovemocsarak körül. A nyílt partokon inkább a hullámverés zónájában fordul elő. Ismeretes, hogy felúszik a Niger, a Bandiala és talán más folyókba is, bár ritkán megy messzire a folyással szemben és többnyire az árapály területein belül marad.

Megjelenés[szerkesztés]

Egyes szerzők szerint a nyugat-afrikai púposdelfin a keleti púposdelfin földrajzi változata. Jelenlegi ismeretein szerint azonban ehhez túl sok morfológiai eltérés van köztük (főként a fogak és gerinccsigolyák számában). Leginkább palackorrú delfinnel keverhető össze, de a háta közepén elnyúló, szembetűnő púpja és a viszonylag alacsony hátúszója miatt könnyen azonosítható. Jól ismert a mauritániai halászok beszámolói alapján, ahol a fővárostól, Nouakchott-tól északra lévő Timiris-fok körül ezek kergetik a halakat hálóikba.

Hátúszó: Középen helyezkedik el.

Felnőtt tömeg: 100 – 150 kg.

Újszülött tömege: Ismeretlen.

Újszülött mérete: kb. 1 m.

Felnőtt mérete: 2 - 2,5 m.

Fiatal állatok[szerkesztés]

A fiatal egyedek homlokzsírpárnája kevésbé kifejezett, hátúszójuk sarlósabb, mint a felnőtteké, hátuk közepén pedig nincs púp. Színük idővel egyre sötétebbé válik.

Életmódja[szerkesztés]

Általában elég nehéz megközelíteni, merüléssel kerüli ki a csónakokat és csak bizonyos távolságból bukkan elő a menetiránnyal ellentétes oldalon. Ritkán úszik az orrvizeken. Általában 40-60 másodpercenként jön a felszínre, de percekig is a víz alatt maradhat. Felszíni viselkedése a keleti púposdelfinhez hasonlóan furcsa. Általában lassan úszik, de udvarláskor nagy sebességgel kergethetik egymást körbe-körbe. Egyik oldalára fordulhat és mellúszóját lengetheti a levegőben. Néha kémlelődik. Gyakran ugrik (főként a fiatal állatok), és teljes hátrabukfencet is bemutathat. Palackorrú delfinekhez társulhat. Átlagos csoportmérete 1-25 egyedből áll, de a kis csoportok néha nagyobba tömörülnek. Tápláléka halakból áll.

Források[szerkesztés]