Nyugat-Potomac Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nyugat-Potomac Park (angolul West Potomac Park) nemzeti park az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. Tulajdonképpen egybefügg a mellette elhelyezkedő National Mall parkkal: a Lincoln-emlékmű, a Tükörmedence és a Washington-emlékmű vonalától délre elterülő parkrész tartozik hozzá.

Mint a National Mallhez (amihez tágabb értelemben néha hozzászámítják), több nemzeti emlékhely tartozik hozzá, köztük a Jefferson-emlékmű, a Roosevelt-emlékmű, vagy a Koreai Háborús Veteránok Emlékműve, valamint a Potomac folyóhoz csatlakozó, félig mesterséges Tidal-medence partján lévő területek. Ahogy a National Mallt, a Nyugat-Potomac Parkot is a Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service) kezeli.

Térképe[szerkesztés]

West potomac park.jpg A USGS színezett műholdképe a parkról 2002. április 26-án.

A számmal jelölt helyek:

  1. A Lincoln-emlékmű
  2. A Tükörmedence
  3. A Második Világháborús Nemzeti Emlékmű (mára befejezett; a fotó készültekor még építették)
  4. A Washington-emlékmű (területe nem tartozik a Nyugat-Potomac Parkhoz)
  5. A Koreai Háborús Veteránok Emlékműve
  6. District of Columbia Háborús Emlékműve (az első világháború katonáinak)
  7. Franklin Delano Roosevelt-emlékmű
  8. Jefferson-emlékmű

A park cseresznyefái[szerkesztés]

Észak felé tekintve Nyugat-Potomac Parkból a Tidal-medencén keresztül. A virágzó cseresznyefák függönyén túl a Washington-emlékmű.

A Tidal-medencét japán cseresznyefák szegélyezik, amelyek a kora tavaszi virágzáskor nagyon látványosak. Ekkor tartják a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivált (National Cherry Blossom Festival), annak emlékére, hogy 1912. március 27-én Washington város cseresznyefák ezreit kapta ajándékba Jukio Ozakitól, Tokió akkori polgármesterétől.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Koordináták: é. sz. 38,886°, ny. h. 77,047° Ez a szócikk részben vagy egészben a West Potomac Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap