Nyomd el!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyomd el!
South Park
7. évad, 13. epizód
A fiúk kipróbálják a dohányzást
A fiúk kipróbálják a dohányzást
Eredeti cím Butt Out
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 713
Első sugárzás 2003. december 3.
Első sugárzás Magyarországon 2006. január 18.
Kronológia
Előző Amit tudni akarsz a mormonokról
Következő Elkenődve
A South Park epizódjainak listája

A Nyomd el! (Butt Out) a South Park című amerikai animációs sorozat 109. része (a 7. évad 13. epizódja). Elsőként 2003. december 3-án sugározták az Egyesült Államokban. A cselekmény szerint a főszereplő gyerekeket dohányzáson kapják, de ők a büntetés elkerülése végett a dohánygyárakra terelik a figyelmet. Hazugságuk miatt azonban hamarosan számos bonyodalommal kell szembenézniük...

Rob Reiner amerikai rendezőt és producert, illetve antidohányos aktivistát számtalanszor kifigurázzák az epizódban.[1] Az epizód a dohányzás kérdéskörében az egyéni felelősség elfogadását hangsúlyozza, nem pedig a dohánygyárakat és az egyéb külső erőket (pl. média) vádolja. Ironikus módon a cselekmény során a dohánygyár dolgozóit józan gondolkodású, kellemes embereknek mutatják be, míg az antidohányosokat visszataszítónak és elitistának ábrázolják.[2] A cselekmény továbbá kigúnyolja az egyes South Park-epizódok szokásos felépítését; A fiúk bajba sodorják magukat, ezért vitát gerjesztenek a városlakók és egy nemzetközi érdekeltségű csoport (jelen esetben az antidohányosok) között, hogy a büntetést elkerülhessék. Végül ebből a konfliktusból levonják a tanulságot.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy túlbuzgó antidohányos tánccsapatnak „köszönhetően” a főszereplő fiúk kipróbálják a dohányzást. Amikor Mr. Mackey rajtakapja őket, az iskola mellett álló konténerbe dobják a még égő csikkeket, ezzel tüzet okozva és porig égetve az iskola épületét. A szülők nagyon dühösek lesznek rájuk (nem a tűz, hanem a dohányzás ténye miatt), majd Mrs. Broflovski kifejti, hogy szerinte mindenről a dohánygyárak tehetnek, melyek agymosást hajtanak végre gyermekeiken. A fiúk ezzel hevesen egyetértenek és a dohánygyár ellen uszítják szüleiket, hogy a büntetést elkerülhessék. Kyle Broflovski azonban tart attól, hogy az események hamarosan ellenőrizhetetlenné válnak – csakúgy, mint számos korábbi epizódban – de barátai inkább a szobafogság elkerülését szorgalmazzák.

A lakosok South Parkba hívják Rob Reiner amerikai filmrendezőt és dohányzás elleni aktivistát, hogy fellépjen a gyermekeket manipuláló dohánygyárak ellen. Reiner annak ellenére, hogy agresszíven küzd a dohányzás ellen és szerinte az emberek nem becsülik meg eléggé az egészségüket, folyamatosan hatalmas mennyiségű gyors éttermi ételt eszik és súlyosan elhízott. A fiúk közül egyedül Eric Cartman tartja rokonszenvesnek a férfit, mivel hamar kiderül, hogy az tisztességtelen eszközökkel akar fellépni a dohányzás és a szerinte tisztességtelen dohánygyárak ellen.

Rob Reiner – nőnek álcázva magát – üzemlátogatásra viszi a gyerekeket a közeli dohánygyárba, hogy lefotózza őket, majd a fényképet utólag manipulálva koholt vádakkal megtámadhassa a gyárat. A dohánygyári munkások viszont barátságosnak és vidámnak tűnnek, akik tökéletesen tisztában vannak a dohányzás veszélyeivel, de szerintük mindenkinek joga van eldönteni, vállalja-e ezt a kockázatot. Ezzel szemben Reiner antidohányos csapata gyanús külsejű őrültekből áll, akik a gyilkosságtól sem rettennek vissza; amikor Cartman egy reklámban eljátssza egy passzív dohányzás miatt haldokló fiú szerepét, a felvétel után mérgezett süteménnyel akarják eltenni láb alól. Cartman elmenekül és Stan Marshéktől kér segítséget, akik némi vonakodás után ebbe beleegyeznek.

Végül, ahogy Kyle megjósolta, a városiak a dohánygyár elé vonulnak tiltakozni, de amikor Rob Reiner felfedi nekik valódi terveit, mind ellene fordulnak. Cartman egy villával leszúrja Reinert, a fiúk pedig bevallják szüleiknek, hogy szabad akaratukból kezdtek dohányozni – így viszont nem kerülhetik el a büntetést.

Fogadtatás[szerkesztés]

Brian C. Anderson újságíró szerint Trey Parker és Matt Stone a rész során „...tökéletesen megörökítette a liberális elit olimposzi méretű arroganciáját.” Anderson kiemelte azt a jelenetet, melyben Reiner egy bárban dohányzó és iszogató munkásba köt bele és abszurd módon azt javasolja neki, hogy a cigaretta helyett – hozzá hasonlóan – inkább egy drága üdülőhelyen pihenje ki a munka fáradalmait.[3][4] Amanda Kiser, a The Battalion munkatársa dicsérte az epizód elején szereplő antidohányos csoport előadásának ábrázolását. „Nézzék meg a South Park »Nyomd el!« című epizódját, ha nem voltak olyan szerencsések, hogy fiatal tizenévesként legyenek szemtanúi egy ilyen látványosságnak” – írja Kiser. Hozzáteszi, hogy a valóság talán nem ennyire képtelen, de még „…így is hihetetlen, émelyítő és zavarbaejtő”.[5]

Utalások[szerkesztés]

Bakik[szerkesztés]

  • A tiltakozás alatt a Rob Reiner által evett torta miután evett belőle újra egész lesz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Johnson, Bridget: 'South Park' skewers sizzle (angol nyelven). Seattle Post-Intelligencer, 2006. március 25. (Hozzáférés: 2010. február 26.)
  2. Anderson, Brian C.. South Park Conservatives. Washington D.C.: Regnery Publishing, 82–85. o. (2005). ISBN 0895260190 
  3. Anderson, Brian C.: I hate conservatives, but I really... hate liberals (angol nyelven). The Press-Enterprise, 2005. április 16. (Hozzáférés: 2010. január 17.)
  4. Rich, Frank: Conservatives ♥ 'South Park' (angol nyelven). The New York Times, 2005. május 1. (Hozzáférés: 2010. január 17.)
  5. Kiser, Amanda: Editorial Observer (angol nyelven). The Batallion, 2007. október 30. (Hozzáférés: 2010. február 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – hetedik évad (2003)
701 – Bennem egy kis Nemzet van702 – Állati bénák703 – A WC papír bűntény704 – Emlékezet törölve705 – Jennifer Lopez mánia706 – Ifjú rendőrnyomozók707 – Indián Casino708 – Melegedő South Park709 – Keresztény rock710 – Vének támadása711 – Casa Bonita, a mexikói étterem712 – Amit tudni akarsz a mormonokról713 – Nyomd el!714 – Elkenődve715 – Karácsony Kanadában