Nyomáskapcsoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyomáskapcsoló által vezérelt házi vízműrendszer: 1. nyomáskapcsoló 2. nyomásmérő 3. szivattyú 4. kapcsoló 5. tartály

A nyomáskapcsoló egyfajta villamos kapcsolóelem, egyszerű vezérlésekhez.

A hagyományos nyomáskapcsolónál a nyomás változása billenti át a kapcsolót. A kapcsolási pontot jellemzően rugóval biztosítják. Az adott kapcsolási érték általában az előfeszítéssel állítható. A kapcsoló pontosságát a mechanikus rész precizitása adja.

Összetett rendszerekben inkább nyomás érzékelőket használnak, ami a nyomásváltozással arányos jelet állt elő a villamos vezérlés számára.

Nyomáskapcsolók[szerkesztés]

Pneumatikus[szerkesztés]

  • Példa:

Ha egy légkompresszor tartályában a levegőnyomás eléri a beállított értékek, a kapcsoló érintkezői nyitnak és a kompresszor villanymotorja leáll. Ha a nyomás lecsökken, a kapcsoló érintkezői zárnak és a motor elindul.

Hidraulikus[szerkesztés]

  • Példa:

Egy házi vízműnél a kívánt víznyomás elérésekor a nyomáskapcsoló érintkező nyitnak, csökkenéskor zárnak; ezáltal vezérelve a szivattyú motorját.

Elektronikus nyomáskapcsoló LED kijelzővel

Mechanikus[szerkesztés]

  • Példa

A nyomáskapcsoló képes érzékelni a rá kifejtett mechanikai erőt; például egy nyomásérzékeny lábtörlő, amit arra használnak, hogy automatikusan megnyissa a kaput a kereskedelmi épületekben.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pressure_switch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Pressure switches
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyomáskapcsoló témájú médiaállományokat.