Nyolc Szarvas Jaguárkarom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyolc Szarvas Jaguárkarom
8 Szarvas a jobboldalon, 4 Jaguár tolték uralkodó a baloldalon a Zouche-Nuttall kódexben. 8 Szarvas neve a feje felett olvasható (szarvasfej és 8 pont) 4 Jaguár neve a lábánál.
8 Szarvas a jobboldalon, 4 Jaguár tolték uralkodó a baloldalon a Zouche-Nuttall kódexben. 8 Szarvas neve a feje felett olvasható (szarvasfej és 8 pont) 4 Jaguár neve a lábánál.
Született1063. október 5.
Tilantongo
Elhunyt1115 (51-52 évesen)
Állampolgárságamexikói
Házastársa
  • Thirteen Serpent Flowered Serpent (1103–1115)
  • Six Eagle Jaguar Spiderweb (1105–1115)
  • Ten Vulture Brilliant Quechquemitl (1105–1115)
  • Eleven Serpent Jaguar Flower Turquoise Teeth (1105–1115)
  • Six Wind Great Feathers of Noble Blood (–1115)
Gyermekei
  • Six House Jaguar Falling from the Sky
  • Ten Movement Quetzal Owl
  • Two Grass Sacred Jade
  • Five Wind Fur and Jade Ornament
  • Twelve Dog Knife
  • Six Flint Precious Fire Serpent
  • Six Wind Quetzal Feather of Royal Blood
  • Four Alligator Sacred Serpent
  • Ten Flower Rain Spiderweb
  • Four Dog Coyote Hunter
SzüleiEleven Water Bird Jewel
Five Alligator Sun Rain
Foglalkozásapolitikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyolc Szarvas Jaguárkarom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nyolc Szarvas Jaguárkarom (1063–1115) (mixték nyelven: Iya Nacuaa Teyusi Ñaña)[1]), röviden 8 Szarvas a mexikói Oaxaca felföld prekolumbiánus állama, Tilantongo uralkodója volt a 11. században. Történetét a Zouche-Nuttall kódex, ez a 14. században készült képírásos mixték könyv beszéli el. A dokumentum 21. századi, részletes, bár véglegesnek nem tekinthető értelmezését John Pohl végezte el.[2]

Neve[szerkesztés]

A korabeli közép-amerikai gyakorlatnak megfelelően Nyolc Szarvas Jaguárkarom nevének első része születési idejére utal a 260 napos naptári cikluson belül, ami a napok jelölésére 13 számot és 20 természeti jelenséget (állatot, növényt és másokat) kombinál.

Élete[szerkesztés]

Apja Tilantongo főpapja, anyja Tecamachalco uralkodónője volt. Két fivére, „12 Földrengés Véres Jaguár” és „9 Virág Kopálgolyó Nyíllal” mindvégig hűséges harcostársa volt. Egyik féltestvér húga volt „6 Gyík Jáde-legyező”, aki kezdetben az ő menyasszonya és szeretője volt, majd ősellenségének, 11 Szél Véres Jaguárnak a felesége lett, aki egy közeli városállam uralkodója volt és jogot formált Tilantongo trónjára is.

A Zouche-Nuttall kódex a British Museumban, a Nyolc Szarvas Jaguárkaromről szóló ismereteink fő forrása

Nyolc Szarvas uralkodására a nagy hadi sikerek voltak jellemzőek. A Zouche-Nuttall kódex 94 várost számlál, amelyeket uralkodása alatt hódítottak meg. Szinte mindig harcias jaguársisakkal ábrázolják. Általában Cholula(wd) nagy hatalmú tolték uralkodójával, 4 Jaguárral szövetségben hajtotta végre hódító hadjáratait, akitől türkiz orrdíszt kapott, ami a tolték királyi tekintély szimbóluma.[2]

A kódexek több házasságáról is beszámolnak, amelyek úgy tűnik, hogy egy politikai stratégia részét képezték a térség feletti uralom megszilárdítása érdekében. Feleségül vette a 13 Kígyót, saját féltestvére és egykori menyasszonya, a 6 Gyík lányát is.

1101-ben 8 Szarvas végül meghódította vetélytársa, 11 Szél városát, megölte őt, aki féltestvérének férje és felesége apja volt. Megkínozta és megölte 11 Szél fiait, kivéve a legfiatalabbat, a 4 Szél nevűt. 1115-ben aztán 4 Szél egy nagyobb szövetség élén legyőzte 8 Szarvast és családjával együtt feláldozta őt az istenek oltárán.[2]

Emlékezete[szerkesztés]

Nyolc Szarvas volt az egyetlen mixték uralkodó, aki egyesíteni tudta a mixtékek által lakott területeket (La Mixteca(wd)) a hegyvidékeken, az alacsonyabban fekvő területeken és a partvidéken egyaránt. Ezért a mixték utókor nagy tisztelettel emlékezett meg róla, számos legenda fűződött a nevéhez, amelyeket a képírásos kódexekben is megörökítettek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jansen and Pérez Jiménez (2004)
  2. a b c Pohl

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eight Deer Jaguar Claw című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Pohl: Pohl, John M.D.: Ancient Books: Mixtec Group Codices. John Pohl's Mesoamerica. Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies, Inc (FAMSI), n.d.. (Hozzáférés: 2007. augusztus 21.)

További információk[szerkesztés]