Nyolcéves jegyesség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyolcéves jegyesség
(8年越しの花嫁 奇跡の実話)
2017-es japán film
Alternatív cím: The 8-Year Engagement
RendezőZeze Takahisza (瀬々敬久)
ProducerFukusima Daiszuke
Vatanabe Sinja
Műfaj
ForgatókönyvíróOkada Josikazu (岡田惠和)
FőszerepbenSzató Takeru
Cucsija Tao
ZeneMuramacu Takacugu
OperatőrSzaitó Kóicsi (斉藤 幸一)
Gyártás
OrszágJapán
Nyelvjapán
Játékidő119 perc
Forgalmazás
ForgalmazóShochiku (松竹)
Bemutató2017. december 16.
Bevétel2,5 milliárd japán jen[1]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyolcéves jegyesség témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nyolcéves jegyesség (8年越しの花嫁 奇跡の実話; 8-nengosi no hanajome: Kiszeki no dzsicuva?), angol címe: The 8-Year Engagement, 2017-ben bemutatott japán film, melyet Zeze Takahisza rendezett. A film Nisizava Hiszasi és Nakahara Mai életrajzi könyvéből készült, a főszerepben Szató Takeru és Cucsija Tao.[2] 2018. január 28-ig több mint kétmillióan látták a mozikban és több mint 2,5 milliárd japán jen bevételre tett szert.[1]

Magyarországon 2018-ban vetítette a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Hiszasi és Mai egy baráti összejövetelen ismerkednek meg és szeretnek egymásba. Néhány hónap együtt járás után Hiszasi megkéri a lány kezét. Pár hónappal a kitűzött esküvői dátum előtt Mai furcsa tüneteket produkál, kiesnek egyes emlékei, hallucinációk gyötrik, hisztériás rohamot kap. A kórházban egy ritka betegséget diagnosztizálnak nála: anti-NMDAR (N-metil-D-aszparaginsav receptor) enkefalitiszt(wd), mely egy autoimmun betegség. A lány kómába esik, hosszú ideig nem ébred fel. Ez alatt az idő alatt Hiszasi kitartóan ápolja a lányt, minden nap rövid videókat küld a telefonjára, hogy amikor a lány felébred, lássa, mi történt, amíg „aludt”. Mikor már-már a lány szülei is elvesztik a reményt, Hiszasi továbbra is bizakodóan tekint a jövőre, hisz benne, hogy Mai leküzdi a betegségét. Mikor Mai felébred, teljesen újra kell kezdenie az egész életét: meg kell tanulnia újra mozogni, beszélni, járni. Hiszasi rendületlenül támogatja a lányt, azonban egy idő után kiderül: Mai egyáltalán nem emlékszik a férfira. A lány nagyon igyekszik visszanyerni az emlékeit, elmegy minden olyan helyszínre, ami a kapcsolatukban fontos volt, azonban így sem sikerül visszanyernie az emlékeit. Hiszasi azt szeretné, hogy a lány ne gyötörje tovább magát, ezért inkább elköltözik egy kis szigetre, megadva a lehetőséget Mainak, hogy új életet kezdjen. Mai egy nap annál a házasságkötő teremnél köt ki, amelyet Hiszasival akartak kibérelni az esküvőjükre. Az esküvőszervező megismeri a lányt és elmondja neki, hogy amíg beteg volt, Hiszasi minden évben újra és újra kibérelte a termet március 17-ére, abban a reményben, hogy Mai egyszer felépül. A lány eszébe jut, hogy a telefonja feloldó kódja március 17-e, és a telefonban megtalálja a Hiszasi által küldött videóüzeneteket. Bár régi emlékei nem térnek vissza, Mai újra beleszeret a férfiba, és végül összeházasodnak, abban a teremben, amit eredetileg kibérelt a férfi.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Díj Kategória Díjazott Eredmény
A Japán Filmakadémia díja[4] Legjobb férfi főszereplő Szató Takeru Jelölve
Legjobb női főszereplő Cucsija Tao Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Jakusimaru Hiroko Jelölve
Legjobb zene Muramacu Takacugu Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 『8年越しの花嫁』興収25億円&動員200万人突破! - シネマトゥデイ (japán nyelven). シネマトゥデイ . (Hozzáférés: 2018. február 11.)
  2. The 8-Year Engagement film review: tear-jerking Japanese romance based on an incredible true story. South China Morning Post, 2018. május 7. (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
  3. Tizenkilenc film, köztük a Napszállta versenyez a miskolci CineFesten. Origo, 2018. augusztus 22. (Hozzáférés: 2020. február 19.)
  4. 第41回日本アカデミー賞 最優秀賞決定! (japán nyelven). japan-academy-prize.jp. (Hozzáférés: 2019. február 13.)

További információk[szerkesztés]