Nyitrai rezolúció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyitrai rezolúció egy a fiatal nyitrai magyar értelmiség által szerkesztett nyilatkozat volt az 1968. március 22-i nyitrai ifjúsági találkozóról, amelyen a szlovák diákok kérdései mellett elhangzottak a nyitrai magyar diákok kérdésfelvetései is a párt képviselőihez, melyek a csehszlovákiai magyarság jogi helyzetét és egyéb állapotát is érintették. A találkozón a magyar kérdésfelvetésekre nacionalista hangulatkeltés és soviniszta hozzáállás volt a válasz a szlovák hallgatóság többségétől. A nyilatkozat tartalmazta a magyar diákság által feltett kérdéseket és az állásfoglalásukat, illetve a botrányos találkozó részletes lefolyását.

A nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub (1965)[1] nevében Kardos István, Teleki Tibor, Motesíky Árpád, Szaniszló Ferenc, Csirke József és Szajkó Béla írta alá. Egyetlen magyar lap volt hajlandó leközölni az Új Ifjúság, amelynek főszerkesztője Szőke József vállalta a felelősséget.

A járási pártvezetők ezután szerveztek egy találkozót, amelyen a nyilatkozat visszavonásáról győzködték az aláírókat. Egyöntetű nemmel válaszoltak, aminek az lett a következménye, hogy a párt képviselőit elmozdították helyükről. A normalizáció időszakában a szervezőket és résztvevőket természetesen retorziók érték. Az aláíró pedagógusokat eltanácsolták a pályától. Egyedül Onódi János hunyt el 1972-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gaál Veronika 2020: Az ifjúsági klubmozgalom szerepe és a Magyar Ifjúsági Szövetség kísérlete az 1968-as csehszlovákiai demokratizálódási folyamatban. In: Rózsa Sándor (szerk.) Doktorandusz hallgatók VII. és VIII. Konferenciájának tanulmányai. Eger, 231.

Források[szerkesztés]