Nyina Georgijevna Romanova orosz hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyina Georgijevna hercegnő
Nyina Georgijevna
Nyina Georgijevna
Született 1901. június 20.
Mihajlovszkoje; Orosz Birodalom
Elhunyt 1974. február 27. (72 évesen)
Hyannis; Egyesült Államok
Állampolgársága orosz
Gyermekei David Chavchavadze
Szülei Marija Georgijevna Romanova orosz nagyhercegné
Georgij Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyina Georgijevna hercegnő témájú médiaállományokat.

Nyina Georgijevna orosz hercegnő (oroszul: Княжна Нина Георгиевна Романова; Mihajlovszkoje, 1901. június 7./20.Hyannis, 1974. február 27.) orosz hercegnő, házassága révén Csavcsavadze hercegné.

Élete[szerkesztés]

Russian coa 1830.png

Nyina Georgijevna hercegnő 1901 júniusában látott napvilágot Georgij Mihajlovics nagyherceg és Mária görög királyi hercegnő első gyermekeként. Bár Romanov-házba született, nem viselhetett nagyhercegnői címet III. Sándor cár egyik törvénye értelmében. Szülei házassága hamar zátonyra futott, az orosz földön Marija Georgijevna néven ismert Mária görög királyi hercegnő utazással menekült fogadott hazájából és férje elől.

Gyermekei egészségére hivatkozva a nagyhercegné az év legnagyobb részét Oroszországtól távol töltötte. Nyina Georgijevna és húga, Kszenyija Georgijevna ily módon kiskoruktól fogva rengeteget utaztak, bejárták szinte egész Európát. Édesapjuk ugyanakkor jó kapcsolatot ápolt II. Miklós cárral és családjával, így a hercegnők az 1910-es évektől kezdve rendszeresen találkozhattak az uralkodóval és gyermekeivel.

1914-ben az első világháború kitörésekor leányai gyógykezelése ürügyén Marija Georgijevna éppen Londonban tartózkodott. A háború lehetetlenné tette az ő és gyermekei számára, hogy hazatérjenek az orosz fővárosba. A nagyhercegné kórházat nyitott, így segítvén a katonákat; Georgij Mihajlovics nagyherceg pedig visszatért az aktív szolgálatba. A nagyherceg a forradalom kitörésének hírére megpróbált családjához menekülni, a bolsevik vezetés azonban elfogta és 1919 januárjában több unokatestvérével együtt kivégezték. Maga Nyina hercegnő testvérével és édesanyjával a brit fővárosban maradt a háború utáni években is, mivel sem Oroszországba, sem édesanyja hazájába nem mehettek. Marija Georgijevna egyedül nevelte fel gyermekeit; később feleségül ment egy görög katonatiszthez, akitől nem származott utódja.

Nyina Georgijevna 1922. szeptember 3-án Londonban házasságot kötött Pavel Alekszandrovics Csavcsavadze herceggel (1899–1971), egy ősi grúz nemesi família, a Csavcsavadze család sarjával. A hercegnőhöz hasonlóan Pavel Csavcsavadze is emigrációban élt; grúz művek fordításából tartva fenn magát. Pavel Alekszandrovics és Nyina Georgijevna egybekelését mindkettőjük családja támogatta, főként Nyina hercegnő anyai nagyanyja, Olga görög királyné. A pár boldog kapcsolatából egyetlen gyermek származott:

  • David Pavlovics Csavcsavadze herceg (1924. május 20. –), kétszer nősült.

Az 1930-as években a házaspár egyetlen gyermekükkel az Amerikai Egyesült Államokba telepedett át. Nyina Georgijevna hercegnőt itt érte a halál 1974. február 27-én a Massachusetts államban fekvő Hyannis városában, három évvel férje halálát követően. Fia, David Csavcsavadze egy ideig a CIA munkatársaként dolgozott, nyugalmazása után az orosz nemességgel kezdett foglalkozni és több könyvet is írt a témában. Két feleségétől összesen négy gyermeke született.[1]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyina Georgijevna Romanova orosz hercegnő témájú médiaállományokat.