Nyevszkij proszpekt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyevszkij proszpekt (Невский проспект)
Night Nevskiy Flickr.jpg
Közigazgatás
Ország Oroszország
Település Szentpétervár
Létrejötte 1711
Földrajzi adatok
Hossza4,5 km
Elhelyezkedése
Nyevszkij proszpekt (Szentpétervár)
Nyevszkij proszpekt
Nyevszkij proszpekt
Pozíció Szentpétervár térképén
é. sz. 59° 56′ 04″, k. h. 30° 19′ 59″Koordináták: é. sz. 59° 56′ 04″, k. h. 30° 19′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyevszkij proszpekt témájú médiaállományokat.

A 4,5 km hosszú Nyevszkij proszpekt[1] (oroszul: Невский проспект)[2] Szentpétervár leghíresebb főútja a város történelmi központjában. Az Admiralitástól[3] az Alekszandr Nyevszkij-kolostorig tart, és lényegében a 18. század közepére alakult ki. A Nyevszkij proszpekt átmegy a Mojka folyó, a Gribojedov csatorna (Kazan híd), Fontanka (folyó) felett.

Az után, hogy Péter cár megalapította 1703-ban a várost, megépült a pompás palotákkal szegett proszpekt is, melyet egészen Novgorodig terveztek megépíteni. A mai Nyevszkij proszpekt a az Admiralitástól a moszkvai pályaudvarig tart, amögött – némi kanyarral – „Régi nyevszkijként” folytatódik.

Nincsen szebb a Nyevszkij Proszpektnél, legalábbis Pétervárott, amelynek ez mindene... Tudom, hogy egyetlen sápadt pétervári hivatalnok sem cserélné el a Nyevszkij Proszpektet a világ minden kincséért sem.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol

Története[szerkesztés]

Látnivalói[szerkesztés]

A 19. század elején már itt állt a városi Duma épülete (G. Quarenghi, 1784), a Sztroganov-palota, a Kereskedőudvar és a Kazanyi székesegyház. A főút egységes arculatának és környékének későbbi megformálásában Rossi tevékenységének is fontos szerepe volt. Az ő munkája a korábban készült Anyicskov-palota (a szovjet időszakban Úttörőpalota) homlokzati kiképzése a Nyevszkij és a Fontanka-csatorna találkozásánál (1817-1818); a Puskin Színház (eredeti nevén: Alekszandrina Színház) megépítése és környékének rendezése a sugárút és az Osztrovszkij tér között (1828-1832); valamint a Carlo Rossiról elnevezett utca több épülete, melyekben később művészeti intézmények kaptak helyet.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Több változata ismert: Nyevszkij sugárút, Névai sugárút, Néva-sugárút
  2. Nevét nem a folyóról kapta, azzal nem is találkozik össze, hanem Alekszandr Nyevszkijről, aki a 13. században vlagyimiri nagyfejedelem volt.
  3. Az Admiralitás alapkövét 1704-ben helyezték el. Az Admiralitás kb. száz évvel később, egy átépítés során nyerte el mai formáját. Klasszicista-empire stílusú a homlokzata. Négyszázhét méteren nyúlik el, és ehhez jön még a két, egyenként 163 méteres oldalszárny. Hetvenkét méter magas torony csúcsán arany hajómodell szolgál szélkakasként.