Nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nyújtott ellipszoid koordinátarendszer szócikkből átirányítva)
A nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer koordinátafelületei. A piros nyújtott ellipszoid megfelel a μ = 1 koordinátának; a kék hiperboloidköpeny a ν = 45° koordinátának; és a sárga félsík a φ = −60°-nak, melyet az x-tengelyhez viszonyítunk. A fekete gömb a három felszín metszete, melynek Descartes-koordinátái körülbelül (0.831, −1.439, 2.182)

A nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer egy háromdimenziós ortogonális koordináta-rendszer, mely egy kétdimenziós elliptikus koordináta-rendszerből származtatható úgy, hogy a koordináta-rendszert a fókuszokat összekötő szimmetriatengely körül forgatjuk meg. A másik szimmetriatengely körüli forgatás lapított ellipszoid koordináta-rendszert eredményez. Mindkettő tekinthető az ellipszoid koordináta-rendszer egy speciális esetének, ahol két tengely hossza megegyezik.

A lapított koordináta-rendszer hasznos olyan differenciálegyenletek megoldásában, ahol a peremfeltételeket egy nyújtott ellipszoid vagy egy kétköpenyű forgáshiperboloid mentén határozzák meg. Ilyen rendszer alakul ki egy erőtérben, mint amilyet két központ produkál; ezek állnak a fókuszpontokban. Erre példa egy elektron hullámfüggvényének meghatározása két pozitívan töltött mag közelében, mint például a H2+ összetett ionban. A fókuszpontban állhatnak vékony elektródvégek is, az ezek által létrehozott erőtér szerkezete így meghatározható. További példák: egy szakasz (μ = 0) erőtere, vagy egy egyenes, amiből hiányzik egy szakasz. A sokelektronos kétatomos molekulák általános elektronszerkezete is kiváló pontossággal megismerhető a nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer segítségével.[1]

Definíció[szerkesztés]

A nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer μ és ν koordinátái a = 1 esetén. A μ és ν koordináták koordinátavonalai láthatók az xz síkban. A μ és ν koordinátákhoz tartozó koordinátafelületek e sík z-tengely körüli forgatásával kapható, ezért a z-tengelyt tartalmazó minden síkban ugyanez az ábra, függetlenül a φ értékétől

A legtöbbször használt nyújtott ellipszoid koordináta-rendszert a koordinátákkal látják el:

ahol nemnegatív valós szám, és . A azimut a szakasz eleme.

A

trigonometrikus azonosság szerint a konstans -höz tartozó koordinátafelületek nyújtott ellipszoidok, hiszen ellipszisekből keletkeztek azok fókuszait összekötő egyenesek körüli forgatással. Hasonlóan, a

hiperbolikus-trigonometrikus azonosság mutatja, hogy a konstans -jű koordinátafelületek forgáshiperboloidok.

A pontokban elhelyezkedő fókuszoktól mért távolság:

Alternatív definíció[szerkesztés]

A nyújtott elliptikus koordináta-rendszer esetén létezik egy alternatív definíció is a koordinátákkal, ahol és . Itt a konstans -hoz tartozó koordinátafelületek nyújtott ellipszoidok, míg a konstans koordinátafelületei teljes forgáshiperboloidok. A koordináta az [−1, 1] intervallum eleme, míg .

A és a koordináták egyszerű kapcsolatban állnak az és fókuszoktól mért távolsággal. Bármely pontra a fókuszoktól mért távolság összege a összeg , míg a távolságok különbsége . Így az -től mért távolság , míg az -től vett távolság . Ez alapján kapjuk a következő összefüggéseket a , és koordinátákra:

Szemben a megfelelő lapított szferoid koordinátákkal, a (σ, τ, φ) koordináta-rendszer nem elfajult; más szóval, bijektíven megfeleltethető a Descartes-koordinátákkal:

Alternatív skálázási tényezők[szerkesztés]

Az alternatív koordináták skálázási tényezői:

míg az azimut skálázási tényezője

Így az infinitezimális térfogatelem:

és a Laplace-operátor:

A további differenciáloperátorok, mint és kifejezhetők a koordináták és skálázási tényezőik behelyettesítésével az ortogonális koordináta-rendszerek általános képleteibe.

Ahogy a gömbkoordináták esetén, Laplace egyenlete megoldható a változók szétválasztásával. A megoldások pontosan a nyújtott ellipszoid harmonikus függvények, melyeket kényelmes akkor használni, ha a peremfeltételek a nyújtott ellipszoid koordináta-rendszer egy koordinátafelületén vannak megadva.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Methods of Theoretical Physics, Part I. New York: McGraw-Hill, 661. o. (1953)  Uses ξ1 = a cosh μ, ξ2 = sin ν, and ξ3 = cos φ.
  • Zwillinger D. Handbook of Integration. Boston, MA: Jones and Bartlett, 114. o. (1992). ISBN 0-86720-293-9  Same as Morse & Feshbach (1953), substituting uk for ξk.
  • Smythe, WR. Static and Dynamic Electricity, 3rd, New York: McGraw-Hill (1968) 
  • Mathematische Hilfsmittel des Ingenieurs. New York: Springer Verlag, 97. o. (1967)  Uses coordinates ξ = cosh μ, η = sin ν, and φ.
  • Mathematical Handbook for Scientists and Engineers. New York: McGraw-Hill, 177. o. (1961)  Korn and Korn use the (μ, ν, φ) coordinates, but also introduce the degenerate (σ, τ, φ) coordinates.
  • The Mathematics of Physics and Chemistry. New York: D. van Nostrand, 180–182. o. (1956)  Similar to Korn and Korn (1961), but uses colatitude θ = 90° - ν instead of latitude ν.
  • Prolate Spheroidal Coordinates (η, θ, ψ), Field Theory Handbook, Including Coordinate Systems, Differential Equations, and Their Solutions, corrected 2nd ed., 3rd print, New York: Springer Verlag, 28–30 (Table 1.06). o. (1988). ISBN 0-387-02732-7  Moon and Spencer use the colatitude convention θ = 90° − ν, and rename φ as ψ.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Prolate spheroidal coordinates című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.