Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

A gimnázium épülete
A gimnázium épülete
Alapítva 1806
Hely Magyarország, Nyíregyháza
Típus gimnázium
OM-azonosító 033650
Elhelyezkedése
Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium (Nyíregyháza)
Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
Pozíció Nyíregyháza térképén
é. sz. 47° 57′ 10″, k. h. 21° 43′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 57′ 10″, k. h. 21° 43′ 16″
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium weboldala

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Szabolcs vármegye egyik első gimnáziumaként a nyíregyházi evangélikus gyülekezet hozta létre 1806-ban, azzal a céllal, hogy a diákokat keresztyén életre, jó erkölcsre, a mindenkori tudomány színvonalának megfelelően neveljék.

Története[szerkesztés]

Az iskola műemlék könyvtárának alapítási éve 1830. Az intézményt 1861-ben algimnáziumi, majd 1888-ban főgimnáziumi rangra emelték. 1890-ben a torinói száműzetésben élő Kossuth Lajos sajátkezűleg írt levelében hozzájárult ahhoz, hogy az iskolai alapítvány az ő nevét viselje. így az iskola 1921-ben hivatalosan is felvette a szabadságharc nagy alakjának nevét.

1948-1992 között az iskola állami iskolaként működött, 1962-től szakközépiskolaként. Ekkor indult meg a Tiszántúlon az első vízügyi középfokú szakemberek képzése. A rendszerváltás után a fenntartó ismét a Magyarországi Evangélikus Egyház lett. A gimnázium 2006-ban ünnepelte alapításának 200. évfordulóját. A gimnázium műemlék épülete Nyíregyháza belvárosának meghatározó eleme. Az iskolában számos híres ember tanult, köztük Krúdy Gyula.

Az iskola jelene[szerkesztés]

Krúdy Gyula emléktáblája a gimnázium falán

A négy-,illetve nyolcosztályos tagozaton húsz osztály (mintegy 600 diák) tanul. Az iskola évente minden tagozatra egy-két esetleg három osztálynyi tanulót vesz fel.Egyházi iskola lévén, megfelelő tanulmányi eredménnyel minden történelmi egyházhoz tartozó, evangélikus, református, római és görögkatolikus diák felvételt nyerhet. Hangsúlyozottan oktatják az angol, a francia, a német, az olasz és az orosz nyelvet. Az iskola számos szakkört működtet, s intenzív foglalkozásokon segíti a tehetséges diákokat, például a foci, röplabda, kosárlabda, fotó, infó és robotika és média/újságíró szakkör.

A tanulók minden hétfőn a nyolcadik órában áhítattal kezdik a hetet a nagytemplomban. Félévente „csendesnapokat” tartanak, amelyeken az ember és a lélek „hivatásáról” beszélgetnek. A végzősök az érettségin a hittant is választhatják a kötelező tárgyak mellé. Ezzel főleg azok élnek, akik teológiai, vallástanári, hitoktatói szakon kívánnak továbbtanulni.

Az iskolában 2016 novemberében a sulirádió is újra beindult EKLG Kossuth Rádió néven, ami minden szerdán szól a szünetekben. A rádió Facebook oldallal is rendelkezik.

A ballagók 80-85%-a főiskolára és egyetemre jelentkezik, 60-65%-uk sikeresen felvételizik.

Öregdiákok[szerkesztés]

Szoros a kapcsolat öregdiákok és az iskola között. A néhány éve tartott Öregdiák Világtalálkozón mintegy 700 volt Kossuthos üdvözölte egymást. Az öregdiákok a mai tanulók javára számos alapítványt tettek.

Híres diákok:

Külső hivatkozások[szerkesztés]