Numistrumi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Numistrumi csata
Dislocazione legioni 210 aC.png
Konfliktus második pun háború
Időpont i. e. 210
Helyszín Numistrum
Eredmény döntetlen
Szemben álló felek
KarthágóRómai Köztársaság
Parancsnokok
HannibalMarcellus
Térkép
Numistrum (Olaszország)
Numistrum
Numistrum
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 38° 58′ 32″, k. h. 16° 19′ 11″Koordináták: é. sz. 38° 58′ 32″, k. h. 16° 19′ 11″

A numistrumi csata i. e. 210-ben zajlott Hannibal serege és a Marcus Claudius Marcellus által vezetett római sereg között. A csata a helyszín közelében található Numistrum (olaszosan Numistro) településről kapta a nevét.

Előzmények[szerkesztés]

Hannibál a városon kívül egy dombon vert tábort. Innen várta a feldühödött Marcellus támadását, akit előzőleg a herdoniai csatában megvert. Marcellus a síkságon vert tábort ezért rossz kiindulási helyzettel rendelkezett. Megpróbált meglepetésszerűen támadni. A csata hajnalban kezdődött.

A csata[szerkesztés]

A csata egész nap zajlott anélkül, hogy a tábornokok tudták volna, hogy a stratégiáiknak semmi haszna sincs. A csatát alkonyatkor a katonák fáradtsága miatt befejezték. A csata döntetlennel zárult, de a rómaiak a győzelmüknek hitték. A következő napon a karthágóiak elvonultak, de a rómaiak szorosan követték őket. Az üldözésnek egyenes következménye volt az asculumi csata.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlacht von Numistro című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.