Novotrade Rt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novotrade Rt. (holding)
Típus
Alapítva1983. január 6.
Megszűntfelszámolás alatt
JogutódHun Mining
Székhelymagyar Budapest
Iparáginformatika import, kereskedelem, méréstechnika, nyomdaipar; befektetések
TőzsdeBudapesti Értéktőzsde

Magyar cégjegyzékszám01-10-047607
SablonWikidataSegítség

A Novotrade Rt. az 50-es évek után alakult első tisztán magyar tulajdonú részvénytársaság volt,[1] számítástechnikai import és forgalmazás, méréstechnikai szoftverfejlesztés, nyomdai tevékenység profillal.

A céget 1983. január 6-án alapította 4 bank és 93 vállalat, (alapítók: Rényi Gábor, Szilágyi József); létrehozásához külön minisztertanácsi engedély kellett a szocialista cégformákat szabályozó törvény[2] alapján. A részvényét 1990-ben az első „kelet-európai” részvényként forgalmazta a Girozentrale Befektetési Rt., mely 1991-től szerepelt a BÉT B-kategóriájában. 1990-ben meghatározó részesedéshez jutott a Georgetown-Lauder amerikai befektetőcsoport, amely nem élt azzal a lehetőséggel, hogy többségi részesedést szerezzen a cégben.

Eredeti profilja számítástechnikai eszközök és szoftverek importja és forgalmazása volt. Az 1990-es évek végére ezen tevékenységek jelentős része a leánycégekhez került kiszervezésre.

Az 1990-es évek elejére több, mint 70 tagú vállalattá vált Novotrade hitelválságba keveredett, melyet egy 1993-ig tartó leépítésekkel járó konszolidációval orvosoltak. A cég pénzügyi helyzete 1996 környékére ismét stabilizálódott, melyen segített néhány, a társaság szempontjából kedvezően végződő jogvita is (az MKB illetve a Nissan ellenoldali felekkel). A 90-es évek végére – a menedzsment és a Deutsche Balaton Broker Holding AG tulajdonos hatására – a cég tőzsdei befektetési holdingként működött.

2000 elején a holding cégei bevételeinek jelentős részét fogyasztási és elektronikai cikkek nagykereskedelme (Apple számítógépek, Roland hangszerek, Matchbox játékok), gépjármű-értékesítés (Peugeot), könyvkiadás és -forgalmazás tette ki.

A Genesis Energy[szerkesztés]

A Novotrade 2006-ban nevet változtatott, az új neve Genesis Energy Nyrt. lett, a Genesis Technology Funddal közös partnerség eredményeképp, ahol napelem-gyártási terveket akartak megvalósítani.

A korábban szoftverfejlesztéssel és elektronikus könyvkereskedéssel is foglalkozó Novotrade egy nemzetközi napelem-gyártó konszern létrehozásának céljával stratégiai partnerségre lépett a Genesis Technology Fund-dal, felvéve annak nevét is.

A projekt célja egy olyan multinacionális cég felépítése volt, amely néhány éven belül az új generációs vékonyfilm-technológiával készülő napelemek nagyipari gyártása révén vezető szereplővé válhat a napelempiacon. A terv nem valósult meg.

A cég ezután ismét nevet változtatott, az új neve 2011. szeptember 22-től Hun Mining (Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési) Nyrt., és ezzel egyidejűleg megváltak vezetőiktől és átrendezték a részvényesek jogait. A cég számos probléma (büntető-feljelentések, kártérítési perek, vezetőváltások) után 2011-ben (még Genesis néven) és 2012-ben végrehajtás, majd 2015 elején felszámolás alá került. A kapcsolódó cégek között számos szintén felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll (2017. februári állapot szerint).

A Budapesti Értéktőzsde a Hun Mining Nyrt.-t 2015. március 6-án törölte a terméklistából; a Novotrade 1991. április 9-én 10.000 Ft-os névértéken és 24.000 Ft-os bevezetési áron indult részvényjegyzése a zárónapon az 500 Ft névértékű és 2,40 Ft-on jegyzett részvénye elhagyta a tőzsdét.

A Novotrade informatikai tevékenysége[szerkesztés]

1982-től – a vállalatirányítási rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódóan – elsők között voltak, akik az országba szélesebb körben is elérhetően számítógépeket importáltak, Commodore 64 alapú vállalati, iskolai rendszerek létesítésével, illetve az otthoni számítógépek támogatásával. A programozást 30 db Commodore 64 gépen kezdték, és volt, hogy 2-300 programozót is foglalkoztattak.

1988-ig a fő profil a játékfejlesztés volt nyugati országoknak: a C64 és a ZX Spectrum mellett 1984-től az Electronic Artsnak, a Segának és Sonynak is fejlesztettek.

1988-ban a Borlandtól megbízást kaptak egy adatbáziskezelő létrehozására, ami 6 hónap alatt elkészült. Ez lett a Borland Quattro, a Lotus 1-2-3 konkurense, melyből több, mint 1 millió darabot adtak el.

Számos informatikai szakkönyvet adtak ki, főként Commodore 64, Commodore Plus/4, Commodore 16 gépekre.

A holding egyik cége, a Novotrade International 1989-ben irodát nyitott az Amerikai Egyesült Államokban (Palo Alto); a cég játékfejlesztési profilját eladták a menedzsmentnek, mely később a Segához került és ezt a céget nevezték át 1996-ban Appaloosa Interactive-ra, mely több sikeres számítógépes játékot is kiadott, majd 2006 körül működését befejezte. (Számos munkatársa a 2002-ben alapított Mithis Entertainment céghez került át, mely 2006-tól Eidos Hungary néven működött, ami 2010-ben szűnt meg.)

Források[szerkesztés]

  1. (1983. június 4.) „Novotrade Rt.” (131. szám), Kiadó: Magyar Hírlap. „A gazdasági társulásokról szóló 1978. évi IV. számú törvényerejű rendelet előírta, hogy Magyarországon — hacsak a Minisztertanács másként nem rendelkezik — részvénytársaság csak külföldi részvétellel alapítható. A Minisztertanács külön jóváhagyásával alakulhatott át a cég Rt-vé.” 
  2. informatikatörténeti fórum, Novotrade Rt.. NJSzT ITF, 2016. július 16. (Hozzáférés: 2020. augusztus 5.)