Gallia Aquitania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Novempopulania szócikkből átirányítva)
Gallia Aquitania
Gallia Aquitania provincia a Római Birodalomban
Gallia Aquitania provincia a Római Birodalomban
Fennállás27 - 5. század
OrszágRómai Birodalom
KözpontBurdigala (Bordeaux)
Főbb településekLimonum (Poitiers), Augustoritum (Limoges), Augustonemetum (Clermont-Ferrand)
Népesség
Népességismeretlen
Nemzetiségekrómaiak, gallok

Gallia Aquitania a Római Birodalom egyik provinciája volt a mai Franciaország délnyugati részén, nagyjából napjaink Aquitania régiójánál valamivel nagyobb területen, Gallia Lugdunensis, Gallia Narbonensis és Hispania Tarraconensis provinciák között.

A provinciát Publius Licinius Crassus sikeres hadjárata után i.e. 56-ban Julius Caesar szervezte meg az Atlanti-óceán, a Pireneusok és a Garonne folyó határolta háromszögben.[1] Miután Agrippa leverte az i.e. 38-as gall felkelést, a provincia határát északon a Loire folyóig tolta ki. 293-ban Diocletianus császár a provinciát nagyjából a Caesar-féle eredeti határai között, Novempopulania (Aquitania Tertia) néven szervezte újra.

A mai Aquitania (franciául: Aquitaine) az egykori provincia délnyugati részén terül el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gallia Aquitania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Duchy of Gascony című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. De Bello Gallico, Gallos ab Aquitanis Garumna flumen, a Belgis Matrona et Sequana diuidit.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]