Northfleet (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Northfleet
Hajótípushajó
ÉpítőNorthfleet
Honi kikötőLondon
Merülés6,09
A Wikimédia Commons tartalmaz Northfleet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Northfleet háromárbócos vitorláshajó volt, amely 1873 januárjában süllyedt el a La Manche csatornában.

A Northfleet 895 tonna vízkiszorítású, 55 méter hosszú és 9,8 méter széles volt. Duncan Dunbar hajótulajdonos 1853-ban építette Northfleetben kereskedelmi célokra.

Az Edward Knowles kapitány irányítása alatt hajózó vitorlást 1872-ben bérbe adták, hogy munkásokat és családjaikat, valamint 340 tonna vasúti sínt és 240 tonna egyéb anyagot vigyen Tasmaniába egy vasútépítéshez. A hajó 1873. január 13-án futott ki Angliából 379 emberrel a fedélzetén. A viharos időben a hajónak többször horgonyt kellett vetnie, mielőtt elhagyta volna a Csatornát. Január 22-én éjszaka a Dungeness-fok mellett horgonyzott a hajó, amikor 22:30 körül egy gőzhajó – a Murillo spanyol gőzös – nekiütközött, majd továbbhajózott. A nehéz rakománnyal és emberekkel teli hajó fél órán belül elsüllyedt a sötétben anélkül, hogy a közelben horgonyzó többi hajó észlelte volna a katasztrófát. 293 ember fulladt vízbe, a hajón lévő 42 nő és 52 gyermek közül mindössze 2 nő (a kapitány felesége és egy utas) és 2 gyermek maradt életben. Csak két mentőcsónaknak sikerült eltávolodnia a hajótól. A kapitány hajójával együtt merült hullámsírba.

A katasztrófát okozó spanyol gőzhajót nyolc hónappal később, Dover mellett tartóztatták fel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Northfleet (ship) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Basil Lubbock, The Blackwall Frigates, Brown, Son & Ferguson, Glasgow, 1924.
  • Lloyd's Register of Shipping.
  • The Loss of the Ship Northfleet, Waterlow & Sons, London, 1873
  • Cassell’s Illustrated History of England (c.1885) v.10, pp. 40–42.

Jegyzetek[szerkesztés]