Norman Morrison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Norman Morrison
Születési név Norman Morrison
Született 1933. december 29.
Erie, amerikai
Elhunyt 1965. november 2. (31 évesen)
Washington, amerikai
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Házastársa Anne Morrison
Foglalkozása teológus
Iskolái College of Wooster

Norman Morrison (Erie, 1933. december 29. - Washington, 1965. november 2.) amerikai kvéker férfi volt, aki a vietnámi háború elleni tiltakozásul benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon épülete előtt.

Élete[szerkesztés]

Norman Morrison 1952 és 1956 között az Ohiói Wooster-főiskolán teológiát tanult, majd Pittsburgh-ben folytatta vallási tanulmányait. Eztuán az edinburghi egyetemen tanult, majd Európában és a Közel-Keleten utazgatott. Később visszatért Pittsburgh-be, ahol 1959-ben alapdiplomát szerzett. Ebben az évben csatlakozott a kvékerekhez, és a New Yorkhoz közei Charlotte-ba költözött, ahol a helyi kvéker közösség titkáraként tevékenykedett. 1962-ben családjával Baltimore-ba költözött, ahol vallásos találkozókat szervezett.

Halála[szerkesztés]

Morrison felesége úgy emlékezett vissza, hogy férje halálának napján megvitattak egy cikket, amely arról szólt, hogy gyerekek haltak meg egy vietnámi falu bombázásában. Ezután a nő elvitte két idősebb gyereküket – Bent és Christinát – az iskolába, a férje pedig otthon maradt egyéves lányukkal, Emilyvel. Amikor a nő hazatért, egyikük sem volt otthon. Este egy riportertől tudta meg, mi történt férjével, amikor az arról kérdezte, mi a véleménye Norman Morrison tiltakozásáról. Nem sokkal később egy orvos hívta a Pentagon kórházából, és közölte, hogy férje belehalt égési sérüléseibe. Emily szintén a kórházban volt; neki nem esett baja.

Norman Morrison Robert McNamara védelmi miniszter irodájához közel gyújtotta fel magát, aki látta is a tragikus eseményt. Morrison feleségének írt búcsúlevelében az állt: azért áldozza fel magát, hogy többé ne kelljen vietnámi gyerekeknek meghalniuk.

Halálát az észak-vietnámiak Amerika-ellenes kampányukban használták fel. Hanoiban utcát neveztek el róla, és kiadtak egy bélyeget az arcképével. Tố Hữu, a költő verset írt az eseményről. 1999-ben Morrison özvegye Vietnámba látogatott. Ezután két könyvet jelentetett meg férje tiltakozó akciójáról, illetve családjáról.

Forrás[szerkesztés]