Noise Records

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Noise Records
Információk
Alapítás éve1983
Aktív évek1983–2007
Alapító(k)Karl-Ulrich Walterbach
Ország Németország
SzékhelyBerlin
Műfaj(ok)heavy metal, thrash metal

AnyacégModern Music Records GmbH
LeányvállalataiHellhound Records

A Noise Records egy német független lemezkiadó cég.

Története[szerkesztés]

1983-ban Berlinben alapította Karl-Ulrich Walterbach, aki korábban az AGR lemezkiadó tulajdonosaként német anyanyelvű punkzenekarok anyagait jelentette meg.[1] A Noise Records ezzel szemben metalegyüttesekkel foglalkozott és az európai metalszíntér egyik legfontosabb lemezcégévé vált az 1980-as években.

A Noise adta ki többek között a Celtic Frost, a Running Wild, a Kreator, a Voivod, a Grave Digger, a Rage, a Tankard, a Coroner, a Skyclad, a Stratovarius, a Gamma Ray, a Kamelot, a Tura Satana lemezeit.[2] A kiadó legsikeresebb zenekara a Keeper of the Seven Keys albumokkal milliós lemezeladásokat produkáló német Helloween volt.[3]

A sikerek nyomán a Noise megnyitotta angliai majd amerikai irodáját is, de ezek nem tudtak olyan hatékonyak lenni, mint a berlini központ, és pár év után bezárásra kerültek. 2001-ben Walterbach a zeneipar drasztikus változásainak jeleit látva eladta a Noise Records egészét az Iron Maiden menedzsmentje által létrehozott Sanctuary Records Group-nak.

A Sanctuary 2007-ben csődöt jelentett és vele együtt a Noise Records is megszűnt létezni. A felszámolás során a kiadót a Universal Music Group vásárolta fel.[4] 2013-ban a Sanctuary kiadói hagyatéka a BMG Rights Management céghez került, amely 2016 áprilisában bejelentette a Noise Records felélesztését és klasszikus kiadványainak újbóli megjelentetését.[5]

A lemezkiadó történetét David E. Gehlke zenei szakíró írta meg a 2017-ben megjelent Damn the Machine – The Story of Noise Records című könyvében.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fuchs, Martin: die Aggressive Rockproduktionen Diskografie Teil 1 (német nyelven). Highdive Records, 2010. szeptember 1. (Hozzáférés: 2011. május 7.)
  2. Noise Records catalog (Discogs)
  3. Helloween is the keeper of the seven keys (AXS, 2015)
  4. Holton, Kate. „Sanctuary's UK record label to close”, Reuters, Thomson Reuters, 2007. szeptember 5.. [2013. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. május 6.) 
  5. Smirke, Richard: BMG To Relaunch Seminal Metal Label Noise Records. Billboardbiz. Billboard, 2016. április 14. (Hozzáférés: 2018. október 3.)
  6. David E. Gehlke: Damn the Machine – The Story of Noise Records (moly.hu)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Noise Records című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.