Nogucsi Hidejo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nogucsi Hidejo
(野口英世)
Noguchi Hideyo.jpg
Született 1876. november 24.
Inavasiro
Elhunyt 1928. május 21. (51 évesen)
Accra
Állampolgársága japán
Foglalkozása orvos
Iskolái Nippon Medical School
Kitüntetései
Halál oka Sárgaláz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nogucsi Hidejo témájú médiaállományokat.
Nogucsi Hidejo édesanyjával, Sikával

Nogucsi Hidejo (japánul 野口 英世) (Inavasiro, 1876. november 24. – Accra, 1928. május 21.) japán orvos és bakteriológus. A sárgaláz kutatója és a szifilisz kórokozójának felfedezője.

Élete[szerkesztés]

A fukusima prefektúrai Inavasiróban született Nogucsi Szeiszaku (野口清作) néven, egy földműves család első gyermekeként. Másfél évesen, 1878-ban, beleesett egy tűzhelybe és égési sérülést szenvedett a bal karján. 1883-ban a Micuva Általános Iskola diákja lett. Barátai és tanára, Kobajasi nagylelkű adományaiból kezét megműthették az aidzuvakamacui Kaijó Kórházban. Az operáció után ismét képes volt használni a kezét.

Nogucsi úgy döntött, hogy orvos lesz és segít a bajba jutottakon. Vatanabe Kanaetól tanult, attól az orvostól, aki megműtötte a kezét. 1897-ben, amikor húszéves volt, letette az egészségügyi vizsgát. További oktatásában Csivaku Morinoszuke támogatta. Tanulmányai után, három éven keresztül, a Fertőző Betegségek Intézetében dolgozott. 1898-ban keresztnevét Hidejóra változtatta.

1900-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol kutatási segédként szerzett állást. Figyelmét a mérgeskígyók felé fordította. 1904-ben a Rockefeller Egyetem tagja lett. 1913-ban felfedezte a Treponema pallidumot egy szifiliszes beteg szervezetében, és bebizonyította, hogy a betegséget ez a baktérium okozza. 1918-ban Nogucsi közép- és dél-amerikai utat tett, hogy sárgaláz elleni oltóanyagot keressen és hogy kutassa a Oroya lázat, a járványos gyermekbénulást és a granuláris kötőhártyagyulladást. Az ecuadori hadseregben tiszteletből ezredesi rangot kapott.

Afrikai tartózkodása alatt elkapta a sárgalázat. A ghánai Accrában a betegség végzett vele 52 éves korában. Nevét egy baktérium, a Leptospira noguchii őrzi. Arcképe a 2004-ben kibocsátott 1000 japán jenes bankjegyen is látható.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hideyo Noguchi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]