Noferszesemré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Noferszesemré, más néven Szesi ókori egyiptomi vezír volt a VI. dinasztia idején, Teti uralkodásának elején vagy közepe felé.

Élete[szerkesztés]

Noferszesemré pályája a királyi palotában kezdődött: címei szerint a király lakomáinak felügyelője, a király két kamrájának felügyelője, a palota két hűvös termének felügyelője, a rezidencia felügyelője, valamint Teti piramisa papjainak és őreinek elöljárója volt. Vezírként a királyi dokumentumok írnokainak elöljárója, a király minden építkezésének felügyelője és a hat nagy udvar elöljárója is volt.

Feleségét Szemdetnek hívták, számos gyermekük született. Egyik fiukat Hekaibnak hívták. Legalább két fiának a képét és nevét kivakarták Noferszesemré sírjában.[1]

Sírja[szerkesztés]

Noferszesemrét a szakkarai temető egyik masztabasírjába temették. Ez a temető egyik legrégebbi sírja; Teti piramisától északra, a királynék sírjaitól nyugatra fekszik, egy másik vezír, Anhmahór sírja mellett. A masztaba nagy mészkőtömbökből épült. Oszlopos kápolnájából lépcső vezet fel a tetőre. A sírkamra egy akna mélyén található, és szokatlan módon nem díszítették. Úgy tűnt, nem készült el időben Noferszesemré haláláig.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Naguib Kanawati, Conspiracies in the Egyptian Palace: Unis to Pepy I, (Routledge, 2002). ISBN 0-415-27107-X.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neferseshemre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.