Ugrás a tartalomhoz

Noferkamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Noferkamin
előd
egyiptomi fáraó
utód
Merenhór (?)
VIII. dinasztia (?)
I. Nikaré (?)

Noferkamin kártusa az abüdoszi királylistán
Noferkamin kártusa az abüdoszi királylistán

Prenomen
<
R22nfrD28
>

nfr-k3-mnw
Az abüdoszi királylistán:
<
O34nfrD28
>

s-nfr-k3
Szenoferka

Noferkamin az ókori egyiptomi VIII. dinasztia egyik uralkodója lehetett, az első átmeneti kor idején. Uralkodói neve, a Szenoferka szerepel a XIX. dinasztia idején összeállított abüdoszi királylista 47. helyén; lehetséges, hogy itt az sz jel (a Gardiner-lista O34 jele) valójában helytelenül szerepel az R22 jel (a Min isten nevét jelentő hieroglifa) helyett. Nevének helyes, Noferkamin írásmódja – Nikaré nevéével együtt – egy ma a British Museumban lévő aranyplaketten szerepel, ezzel kapcsolatban azonban már felmerült, hogy hamisítvány.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gold plaque EA 8444 in the British Museum.. [2018. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neferkamin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Darrell D. Baker: The Encyclopedia of the Egyptian Pharaohs. Volume I: Predynastic to the Twentieth Dynasty (3300-1069 BC). Bannerstone Press, Oakville 2008, ISBN 978-0977409440, p. 262–263.

Külső hivatkozások[szerkesztés]