Nodes of Yesod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nodes of Yesod
Fejlesztő Odin Computer Graphics
Tervező Steve Wetherill, Colin Grunes, Stuart Fotheringham, Paul Salmon, Fred Gray
Platformok ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, Enterprise 64/128, iOS
Kiadási dátum 1985
Műfaj Labirintus; Platformjáték
Játékmódok egyjátékos
Adathordozó kazetta

A Nodes of Yesod egy videojáték, melyet az Odin Computer Graphics készített, majd 1985-ben adták ki. A játék nagyon hasonlít az Underwurlde-hez, ami egy évvel korábban jelent meg. A játék Amstrad CPC, Commodore 64, Enterprise és ZX Spectrum gépekre jelent meg. BBC Micro and MSX platformokra is tervezték elkészítését, de ez abbamaradt.[1]

ZX Spectrumon a játéknak külön 48K-s és 128K-s változata is létezik. Utóbbinak feljavították a zenéjét (a címképernyőn és játék közben is), valamint digitális beszédet is tartalmaz. Folytatása (The Arc of Yesod) ugyanebben az évben jelent meg.

Kerettörténet[szerkesztés]

Charles „Charlie” Fotheringham-Grunest felkérték, hogy keresse meg a Hold felől érkező titokzatos rádiójelek forrását, mely, mint később kiderült, egy fekete monolit (a 2001: Űrodüsszeia tiszteletére). Charlie azonnal jelentkezett is a feladatra, hogy elmenjen a Holdra és megkeresse a monolitot.

Játékmenet[szerkesztés]

A Nodes of Yesod egy képernyőváltós platform játék. A játékos Charles Fotheringham-Grunest irányítja, aki űrhajósruhába van öltözve (bár sisakját és oxigénpalackját leszámítva ruházata hétköznapi öltözéknek tűnik). Charlie a Hold felszínéről indul, s útja során a Hold felszíne alatti barlangrendszerben kell kalandos körülmények között megszereznie nyolc alchiemet (melyek színes kristályokhoz hasonlítanak) ahhoz, hogy a monolithoz eljuthasson. Időnként megjelenik egy piros ruhába öltözött űrhajós is, akivel ha érintkezésbe kerülünk, elveszi egy alchiemünket.

Charlie szaltóugrásra képes a barlangrendszerben való közlekedéshez, és elég magasra tud ugrani, kétségtelenül a Hold kicsi gravitációjának köszönhetően. Túl magasról azonban veszélyes leesni, mert egy életébe kerülhet.

A holdi vakond[szerkesztés]

Mielőtt a felszínről a Hold belsejébe ereszkednénk, Charlie-nak először keresnie kell egy vakondot a felszínen. A vakondot magával viszi a felszín alatti labirintusrendszerbe, ahol segítségére lehet. Az állatka át tudja magát rágni egyes falakon, így a labirintusrendszernek új részei tárulnak elénk.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Odin interjú. (Hozzáférés: 2011. szeptember 10.)

További információk[szerkesztés]