Nissan GT-R

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nissan GT-R
GyártóNissan
Gyártás helyeTochigi
Kategória
  • supercar
Hossz4656 mm
Szélesség1895 mm
Magasság1370 mm
Tengelytáv2780 mm
MotorNissan VR engine
HajtóműNissan VR engine
Előző
  • Nissan Skyline GT-R
  • Nissan Skyline (R34) GT-R
  • A Wikimédia Commons tartalmaz Nissan GT-R témájú médiaállományokat.

    A Nissan GT-R egy kétajtós, nagyteljesítményű japán utcai sportautó, a Nissan Skyline GT-R utódmodellje, amelyet a Nissan gyárt 2007 óta.[1] Ez egy V6-os 3.8 literes összkerék meghajtású jármű, amely átlagosan megközelítőleg 530 lóerővel rendelkezik (a különféle modellvariánsok különböző teljesítménnyel rendelkeznek).

    A GT-R prototípusát 2005-ben mutatták be, a sorozatgyártású modellről pedig 2007-ben hullt le a lepel Tokióban. Rengeteg cég és egyéb vállalat gyárt tuning alkatrészt a Nissan-nak.

    Története[szerkesztés]

    1969 és 1974 között, majd 1989 és 2002 között, a Nissan gyártott a Skyline kupénak egy nagy teljesítményű változatát, Nissan Skyline GT-R néven. Ez az autó a Nissan egy ikonikus szériája volt és több eredményt is elért mind az utakon, mind a pályákon.

    A GT-R egy teljesen új modell, némelyik része meglehetősen hasonlít elődjéhez, a Skyline GT-R-hez, például a kör alakú hátsó lámpája. Mint néhány későbbi generációja a Skyline-nak, így az új GT-R is összkerékhajtású, és egy ikerturbós 6 hengeres motor hajtja. De a négykerék kormányzás HICAS rendszerét kivették belőle, a korábbi sorhat RB26DETT motor helyett pedig egy új VR38DETT V6 motor került bele. A GT-R hagyatéka miatt, az alvázszám az összes új GT-R-nél CBA-R35 vagy csak simán R35 lett, az előző Skyline GT-R-ek elnevezési trendjét tovább cipelve.

    A GT-R megőrizte a becenevét is az ősének, a Godzillát, amit eredetileg egy ausztrál autós kiadó nevezett el az 1989, júliusi kiadásukban.

    Prototípusok[szerkesztés]

    A Nissan 2 GT-R prototípust mutatott be autókiállításokon, mielőtt teljesen leleplezték volna: egyet a Tokyo Motor Show-n 2001-ben, hogy bemutassák a 21. század GT-R-ét, egyet pedig a 2005-ös Tokyo Motor Show-n, ahol már egy újradizájnolt, szinkronizált GT-R Prototípus volt. A szakértők azt mondták, hogy a GT-R 80-90 százalékban a második, azaz a 2005-ös prototípusra fog hasonlítani.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Skyline sztori – 45 éves a Nissan GT-R – Autónavigátor.hu (magyar nyelven). www.autonavigator.hu. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
    • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap