Nincs kegyelem (A szökés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs kegyelem
A szökés
1. évad, 14. epizód
Eredeti cím The Rat
Író Matt Olmstead
Rendező Kevin Hooks
Gyártási szám 1AKJ13
Első sugárzás 2006. március 20.
Első sugárzás Magyarországon 2006. november 29.
Kronológia
ElőzőAz alagút vége
KövetkezőFoggal, körömmel
A szökés epizódjainak listája
Nincs kegyelem (The Rat) az A szökés című sorozat első évadjának tizennegyedik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Figyelem: Itt az A szökés 1. évadának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

A sikertelen szökési kísérlet után késsel fenyegeti Zsebes Michaelt, de belátja, hogy akkor sem fog tudni szökni. Az egyik őr eközben figyelmes lesz a gyengélkedő alatti teremből kiszűrődő zajokra. A fegyencek nem buknak le, az őrök pedig a megtalált cső odakerülésének módján tanakodnak. Elbújnak a szekrények között, majd lemennek oda, ahonnan jöttek. Bellick felfigyel a pihenőszoba előtti gipszkartonokra, és bemegy megnézni a börtönmunkás csapatot, akik közül hiányzik Westmoreland, mert nem tudott idejében feljönni az alagútból. Amikor újból bejön, hogy szóljon a megfogyatkozott társaságnak, már ott van Westmoreland.

Már csak 16 óra van hátra a kivégzésig, amikor tévériporterek Pope börtönigazgatót kérdezik az elkövetkezendő eseményekről: Lincoln ügyvédei kérelmet fognak benyújtani. Pope börtönigazgató elmondja, általában a halálbüntetés ellen van, szerinte semmi nem indokolhatja, hogy valakinek az életét kioltsák. Michael Sara Tancredihez megy, és kéri őt, beszéljen az apjával, a kormányzóval, és kérje meg, hogy olvassa el Lincoln kegyelmi kérvényét. Lincolnnal már nem találkozhat a kivégzés előtti utolsó vacsoráig. Megtudja a doktornőtől, hogy az apja a halálbüntetés mellett foglalt állást, és a lányára semmiképpen nem fog hallgatni, nem is szereti azt, hogy a börtönben dolgozik.

Nick Savrinn egy barátjától, Lyle-tól segítséget kér: próbáljon meg kicsikarni egy kihallgatást Kessler bírónál.

Wetsmoreland ismét remek ötletet ad Michaelnek: ha valami nem lenne rendben a villamosszékkel, új halálos ítéletet kell írni, új orvosi igazolásokat kell beszerezni, így a kivégzés három héttel eltolódna.

Sara Lincoln zárkájában elmondja, hogy ő is felügyelni fogja – most először – a kivégzést. Azt is tudatja Lincolnnal, hogy Michael nagyon szeretné látni, de nincs rá mód. Michael ezúttal ismét fényes nappal megy be a falak mögé. Egy valami eledelfélét visz, és az erre ráharapó patkányt elkapja. Tweener jelenti Bellicknek, hogy Michael valamin töri a fejét a három hetes halasztás érdekében. Bellick elmegy a villamosszékhez, próbaképpen beindíttatja és az valóban nem működik. Lemennek Gearyvel megnézni, hogy mi a probléma. Látják, hogy egy patkány került a kapcsolókhoz.

Veronica és Nick a bíróságon próbálnak halasztást kérni. Kessler bíró egyelőre nem tud ítéletet hozni, mivel senkinek nincsen semmilyen bizonyítéka, csak megsemmisült bizonyítékok, meggyilkolt tanúk.

A villanyszerelőnek papírmunkát kellene végezni az elromlott biztosíték cseréjéről, de Bellick meggyőzi, hogy ezzel csak egy gyilkosnak, ráadásul az alelnök testvérének gyilkosának adna időt. A szerelő kicseréli a biztosítékot, bár ez mindannyiuk állásába kerülhet.

Veronicáékhoz megérkezik Sara, aki később beszél az apjával, és odaadja neki Lincoln aktáját. Lincolnt a villamosszék felé vezetik, amikor telefonhívást kap Pope. A kormányzó hívja, de nem ad kegyelmet. Később láthatjuk, hogy Reynolds alelnök gratulál Tancredi kormányzónak. Lincolntól végző búcsút vesz Veronica és Michael, majd a villamosszékhez viszik őt.

Megjegyzések[szerkesztés]

  • Az amerikai vetítésben a 13. epizód után majdnem négy hónapos szünetet tartottak, a Nincs kegyelem a szünet utáni első rész volt.