Nils Jönsson Oxenstierna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nils Jönsson Oxenstierna
Született 1390-es évek
Elhunyt 1450. október
Állampolgársága svéd
Gyermekei
  • Erik Nilsson
  • Kerstin Nielsdotter av Frössvik, Heiress of Ängsö
SzüleiMärta Finvidsdotter av Frösvik, heiress of Frösvik manor
Jöns Bengtsson, Lord of Salsta
Foglalkozása politikus
Tisztsége
Sírhelye Uppsalai dóm
SablonWikidataSegítség

Nils Jönsson Oxenstierna (1390-es évek eleje – 1450) svéd államférfi, lovag és a kalmari unió idején Svédország kormányzója 1448 januárjától júniusáig, fivérével Bengt Jönssonnal közösen.

Élete[szerkesztés]

Nils Jönsson az 1390-es évek elején született (legkésőbb 1394-ben). Apja Jöns Bengtsson Oxenstierna, anyja Märta Finvidsdotter Frössviksätten volt.
1432-től a svéd Titkos Tanács tagja, 1436-ban Borgholm várkapitánya, 1438-ban Stäkeholm, 1442-től Nyköpingshus várkapitányaként említik. 1441-ben I. Kristóf király a koronázásán lovaggá ütötte.

A király halála után 1448 januárjától júniusig Svédország kormányzója volt a testvérével, Bengt Jönssonnal együtt, míg királlyá nem választották Karl Knutssont. Két évvel később halt meg 1450 októberében. Háromszor nősült, harmadik házasságából egy fia és három lánya született.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nils Jönsson (Oxenstierna) című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.