Nils Jönsson Oxenstierna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nils Jönsson Oxenstierna
Született1390-es évek
Elhunyt1450. október
Állampolgárságasvéd
Gyermekei
  • Erik Nilsson
  • Kerstin Nielsdotter av Frössvik, Heiress of Ängsö
SzüleiMärta Finvidsdotter av Frösvik, heiress of Frösvik manor
Jöns Bengtsson
Foglalkozásapolitikus
Tisztsége
SírhelyeUppsalai dóm
SablonWikidataSegítség

Nils Jönsson Oxenstierna (1390-es évek eleje – 1450) svéd államférfi, lovag és a kalmari unió idején Svédország kormányzója 1448 januárjától júniusáig, fivérével Bengt Jönssonnal közösen.

Élete[szerkesztés]

Nils Jönsson az 1390-es évek elején született (legkésőbb 1394-ben). Apja Jöns Bengtsson Oxenstierna, anyja Märta Finvidsdotter Frössviksätten volt.
1432-től a svéd Titkos Tanács tagja, 1436-ban Borgholm várkapitánya, 1438-ban Stäkeholm, 1442-től Nyköpingshus várkapitányaként említik. 1441-ben I. Kristóf király a koronázásán lovaggá ütötte.

A király halála után 1448 januárjától júniusig Svédország kormányzója volt a testvérével, Bengt Jönssonnal együtt, míg királlyá nem választották Karl Knutssont. Két évvel később halt meg 1450 októberében. Háromszor nősült, harmadik házasságából egy fia és három lánya született.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nils Jönsson (Oxenstierna) című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.