Nikosz Beloiannisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nikosz Beloiannisz
(Νίκος Μπελογιάννης)
Beloiannisz szobra Berlinben
Beloiannisz szobra Berlinben
Született 1915. december 22.
Amaliasz, Görögország
Elhunyt 1952. március 30. (36 évesen)
Gudhi, Görögország
Állampolgársága görög
Élettárs Elli Pappa
Foglalkozása
  • politikus
  • ellenálló
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikosz Beloiannisz témájú médiaállományokat.

Nikosz Beloiannisz[1] (görög betűkkel: Νίκος Μπελογιάννης; Amaliasz, Peloponnészosz, Görögország, 1915. december 22.Gudhi (Athén), Görögország, 1952. március 30.) a görög kommunista mozgalom egyik vezető alakja.

Életrajza[szerkesztés]

1935 és 1943 között kommunista tevékenységért börtönben és koncentrációs táborban szenvedett. 1943-44-ben a Peloponnészoszon a görög partizánok harcát vezette a német-olasz hódítók ellen. 1944-től a kommunista párt központi bizottságának tagja volt. 1946-tól 1949-ig részt vett a Görög Kommunista Párt által a kommunista párt bojkottálta választás után megalakult, nemzetközileg elismert görög kormány ellen indított polgárháborúban. 1949-ben elmenekült az országból, de 1950-ben visszatért, hogy megszervezze az időközben illegálissá nyilvánított kommunista párt athéni szervezetét. Emiatt letartóztatták és a széles körű nemzetközi tiltakozás ellenére kivégezték.

Emlékezete[szerkesztés]

Magyarországon, Fejér megyében Beloiannisz nevű település viseli a nevét. A falut 1950-ben görög menekültek letelepítése céljából építették fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A név szabatosan átírt formája Níkosz Belojánisz volna, de az ÚNMH mint hagyományos alakot megtartani rendeli a korábban rögzült Beloiannisz formát.

Források[szerkesztés]