Nigersaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nigersaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 119–99 Ma
A Nigersaurus rekonstrukciója
A Nigersaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Család: Rebbachisauridae
Nem: Nigersaurus
Sereno et al., 1999
Fajok
  • N. taqueti Sereno et al., 1999 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nigersaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nigersaurus témájú kategóriát.

A Nigersaurus (nevének jelentése 'Niger-gyík') a diplodocoidea sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban, az apti-albai korszakban, körülbelül 119-99 millió évvel ezelőtt élt. A fosszíliájáról Paul Sereno és kollégái készítettek leírást 1999-ben.[1] Ez az egyik leggyakoribb nem a nigeri Gadoufaoua területén, az Elrhaz-formációban, melyet Philippe Taquet fedezett fel, majd írt le 1976-ban.[2]

A Nigersaurus taqueti koponyájának rekonstrukciója az Ausztrál Múzeumban (Australian Museum), Sydneyben
A Nigersaurus taqueti modelljének feje az Ausztrál Múzeumban (Australian Museum), Sydneyben

A Nigersaurus egy szokatlan, a porszívó szellőzőnyílására emlékeztető szájjal rendelkező növényevő volt, amely több mint száz éles fogával aprította fel az élelmet.[3] Korábban ilyen fogkészleteket csak a hadrosauridáknál és a ceratopsiáknál találtak, de a Nigersaurus felfedezése megmutatta, hogy legalább egy sauropoda fejlődési vonalnál, a rebbachisauridáknál is megjelentek.

Bár a Nigersaurus gyakran fordult elő, 2005-ig alig ismerték, mivel koponyája és csontváza finom és nagymértékben pneumatikus (levegővel töltött) szerkezetű volt, így a fosszilis maradványok széttagolódtak. Sereno és Jeffrey A. Wilson 2005-ben elkészítették a koponya és a táplálkozási adaptációk első leírását. A Nigersaurus állcsontjaiban 500[4]-600 lapát alakú fog helyezkedett el.[5] Sereno és szerzőtársai 2007-ben egy cikket jelentettek meg a Public Library of Science (PLoS) című folyóiratban a Nigersaurus anatómiájának részleteivel kapcsolatban.

A Nigersaurus taqueti csontvázának diagramja, a jobb felső ábrán az ismertté vált részekkel

A belső fülön végzett vizsgálat megmutatta, hogy a Nigersaurus feje eredetileg lefelé állt és az alacsonyan levő növényzet legelésére volt a legalkalmasabb.[6] A The New York Times cikke szerint:

A többi növényevő dinoszaurusztól eltérően több, mint 50 oszlopnyi foga volt, melyek az állcsontok elülső élei mentén sorakoztak, egy-egy 30 centiméter hosszú ollót formázva. Az állcsontok CT letapogatása kimutatta, hogy kilenc cserefog helyezkedett el minden egyes vágófog mögött. Mikor egy elkopott, azonnal egy másik került a helyére, feltehetően minden oszlopnál havonta egyszer. Dr. Sereno szerint 'A dinoszauruszok között a Nigersaurus tartja a fogcsere világrekordját.'[7]

A többi Gondwana területén élt sauropodához hasonlóan a nyaka rövidebb volt, mint a csoport Laurázsiában élt tagjainak, például a Barosaurusnak. A zömökebb arányok ellenére a Nigersaurus 9 méteres hosszúságot ért el, amivel elmaradt a Rebbachisauridae család többi tagjától, például a nagyméretű, a hátán alacsony csigolyatüskékből álló egyedi tarajt viselő Rebbachisaurustól. A Nigersaurus a Rebbachisauruséhoz hasonló, de kisebb, a meghosszabbodott csigolyatüskék között kifeszített tarajjal rendelkezett, amit az élő állaton bőr, és alatta esetleg hús is boríthatott.

A Nigersaurus és az ember méretének összehasonlítása

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sereno, P.C., Beck, A.L., Dutheil, D.B., Larsson, H.C.E., Lyon, G.H., Moussa, B., Sadleir, R.W., Sidor, C.A., Varricchio, D.J., Wilson, G.P., and Wilson, J.A. (1999. november 12.). „Cretaceous Sauropods from the Sahara and the Uneven Rate of Skeletal Evolution Among Dinosaurs”. Science 286 (5443), 1342-1347. o.  
  2. Taquet, P.. Géologie et paléontologie du gisement de Gadoufaoua. (Aptien du Niger), Cahiers de paléontologie, 191. o. (1976) 
  3. Dinosaur found with vacuum-cleaner mouth - Science. MSNBC.com. (Hozzáférés: 2010. november 26.)
  4. Extreme Dinosaur Nigersaurus. Project Exploration. [2008. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 26.)
  5. Wilson, J. A., Sereno, P. C..szerk.: Curry Rogers, K., and Wilson, J.A.: Structure and Evolution of a Sauropod Tooth Battery, The Sauropods: Evolution and Paleobiology (PDF), Berkeley: University of California Press (2005). ISBN 0-520-24623-3. Hozzáférés ideje: 2010. november 26. 
  6. Sereno PC, Wilson JA, Witmer LM, Whitlock JA, Maga A, et al. (2007). „Structural Extremes in a Cretaceous Dinosaur”. PLoS ONE 2 (11), e1230. o. DOI:10.1371/journal.pone.0001230a.  
  7. John Noble Wilford. „A Cowlike Dinosaur Comes Into Focus”, New York Times, 2007. november 16. (Hozzáférés: 2010. november 26.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nigersaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]