Nick Hornby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nick Hornby
Nick Hornby, 2009
Nick Hornby, 2009
Született 1957. április 17. (59 éves)
Redhill, Egyesült Királyság
Nemzetisége UK angol
Foglalkozása regényíró, kritikus
Iskolái Cambridge-i Egyetem
Fontosabb munkái Fociláz, Pop, csajok satöbbi, Egy fiúról
Díjak E. M. Forster díj,
WH Smith Award

Nick Hornby weboldala
Nick Hornby az IMDb-n
Nick Hornby PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nick Hornby témájú médiaállományokat.

Nick Hornby (Redhill, Egyesült Királyság, 1957. április 17. –) angol regényíró és kritikus.

Maidenheadben nőtt fel, itt is végezte a gimnáziumot, majd a Jesus College-ba járt egyetemre Cambridge-ben. Legismertebb regényei a Pop, csajok satöbbi, Egy fiúról és a futball memoár Fociláz. Művei többnyire a zenéről, a sportokról, az emberi kapcsolatokról és természetről, valamint a fiatalságról szólnak.

Pályája[szerkesztés]

Hornby első kiadott munkája az 1992-es Fociláz volt, mely egy önéletrajzi ihletésű könyv az író az Arsenallal kapcsolatos fanatikus szurkolói élményeiről. Ezért a művéért Hornby még ebben megkapta az Év legjobb sportkönyvének járó díjat Nagy Britanniában. A könyvből később filmet is forgattak az Egyesült Királyságban, majd a filmnek újrafeldolgozása készült az USA-ban, amelyben Jimmy Fallon rajong hasonló lelkesedéssel a Boston Red Sox-ért. A könyv sikerén felbuzdulva, Hornby cikkeket kezdett írni, melyeket a Sunday Times, Time Out és a Times Literary Supplement közölt az irodalmi rovatában, ezt követően zenei kritikákat írt a The New Yorkernek. Második könyve, egyben első regénye a Pop, csajok satöbbi 1995-ben jelent meg. A regény egy zene mániás lemezboltos fiúról és a gajra ment kapcsolatairól szól. A műből szintén készült film, amelyet 2000-ben mutattak be a mozik, a főszerepet John Cusack játszotta, és a film mindenhol hatalmas kasszasiker lett. 2006-ban egy Broadway musical is készült a történetből, amelyet a mai napig telt házas előadásokkal játszanak.

Harmadik regényét az Egy fiúrólt 1998-ban adták ki. Két "fiú" - Marcus, a csonka családban nevelkedő, apaképet kereső kamasz és a 30-as évei közepén járó éretlen, énközpontú Will Freeman kapcsolatának alakulásáról szól a történet. Filmváltozatát 2002-ben mutatták be a főszerepekben Hugh Granttal és Nicholas Houlttal. 1999-ben Hornby átvehette az E. M. Forster díjat az Amerikai Művészeti és Írói Akadémián.

Hogy legyünk jók? című regénye 2001-ben jelent meg. A női főszereplőnő felfedezi korunk megújult erkölcseit, megromlott morálját, a házasságot és a szülőség nehézségeit. Ez a műve elnyerte WH Smith Award irodalmi díját 2002-ben. A pénz egy részét következő könyvének kiadására költötte. A Beszélgetés az angyallal[1] bevételét jótékony célokra fordította, és egy autista gyerekekkel foglalkozó alapítványnak ajánlotta fel, ezzel a rendellenességgel született Hornby kisfia is. A könyv, amelynek szerkesztője volt, 12 novellát tartalmaz barátai írásaiból, míg ő maga egy novellával járult hozzá "CiciKrisztus"[2] címmel. 2003-ban Hornby összegyűjtötte néhány régebbi zene kritikáját és felállította személyes toplistáját a legnagyszerűbb dalokból a bennük lévő érzelmi rezonancia alapján 31 dal címen. Még 2003-ban Hornby elnyerte a London díjat is, az irodalmi elismerést az írótársak ítélték neki oda.

Számtalan esszét írt a modern kultúráról, de kiváltképp a zenéről. Rovatot is vezetett a The Believer magazinban "Stuff I've Been Reading" címmel, itt főleg saját könyvélményeiről írt 2008 szeptemberéig. Cikkeiből több válogatást is kiadott, úgy mint a The Polysyllabic Spree (2004), Housekeeping vs. The Dirt (2006), és a Shakespeare Wrote for Money (2008). Magyarországon a 2008-ban jelent meg az író tollából egy válogatás a Vájtfülűek brancsa címen.

Hornby Hosszú út lefelé című regénye 2005-ben jelent meg, és jelölve volt a Whitbread Novel díjra. Szerkesztett továbbá két sport antológiát: My favourite year és The Picador Book of Sports Writing címmel.

2007. október 16-án jelent meg Hornby Betoncsók című regénye. Ez az első könyve, amelyik elnyerte a Legjobb tinédzsereknek való könyvnek járó díjat. A főszereplő egy 15 éves gördeszkás, Sam, akinek élete gyökeresen megváltozik, miután a barátnője terhes lesz.

Hornby legújabb regénye nem sokkal a világpremier után, 2009 őszén jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, A Meztelen Juliet címmel. Témájában és hangulatában első regényéhez, a Pop, csajok satöbbihez hasonlítható. Egy 80-as évekbeli rock sztárról szól, aki kénytelen feladni elszigeteltségét, mikor újra kiadják legnépszerűbb albumát és kapcsolatba kerül legszenvedélyesebb rajongóival.

Idézetek[szerkesztés]

Irodalmi művei[szerkesztés]

Szépirodalmi regények[szerkesztés]

Nem szépirodalmi kötetek[szerkesztés]

 • (1992) Fociláz (Fever Pitch)
 • (2003) 31 dal (31 Songs)
 • (2004) The Polysyllabic Spree
 • (2006) Housekeeping vs. the Dirt
 • (2007) Vájtfülűek brancsa (The Complete Polysyllabic Spree)
 • (2008) Shakespeare Wrote for Money

Szerkesztett antológiák[szerkesztés]

 • (1993) My Favourite Year: A Collection of Football Writing
 • (1996) The Picador Book of Sportswriting
 • (2000) Beszélgetés az angyallal (Speaking with the Angel)
 • (2005) Otherwise Pandemonium

Megfilmesített művei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Csuhai István recenziója. Élet és Irodalom, 2002. május 3.
 2. CiciKrisztus M. Nagy Miklós fordításában ekultura.hu
 3. A kislányok is elveszítik egyszer origo.hu

Külső hivatkozások[szerkesztés]