Nick Hornby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nick Hornby
Nick Hornby 01.jpg
Született 1957. április 17. (65 éves)
Redhill, Egyesült Királyság
Állampolgársága brit
Nemzetisége UK angol
SzüleiDerek Hornby
Foglalkozása regényíró, kritikus
Iskolái
Kitüntetései E. M. Forster díj,
WH Smith Award

Nick Hornby, 2009

A Wikimédia Commons tartalmaz Nick Hornby témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nick Hornby (Redhill, Egyesült Királyság, 1957. április 17. –) angol regényíró és kritikus.

Maidenheadben nőtt fel, itt is végezte a gimnáziumot, majd a Jesus College-ba járt egyetemre Cambridge-ben. Legismertebb regényei a Pop, csajok satöbbi (High Fidelity), az Egy fiúról (About a Boy) és a Fociláz (Fever Pitch). Művei többnyire a zenéről, a sportokról, az emberi kapcsolatokról és természetről, valamint a fiatalságról szólnak.

Életpályája[szerkesztés]

Hornby első kiadott munkája az 1992-es Fociláz volt, mely egy önéletrajzi ihletésű könyv az író az Arsenallal kapcsolatos fanatikus szurkolói élményeiről. Ezért a művéért Hornby még ebben megkapta az Év legjobb sportkönyvének járó díjat Nagy Britanniában. A könyvből később filmet is forgattak az Egyesült Királyságban, majd a filmnek újrafeldolgozása készült az USA-ban, amelyben Jimmy Fallon rajong hasonló lelkesedéssel a Boston Red Sox-ért. A könyv sikerén felbuzdulva, Hornby cikkeket kezdett írni, melyeket a Sunday Times, Time Out és a Times Literary Supplement közölt az irodalmi rovatában, ezt követően zenei kritikákat írt a The New Yorkernek. Második könyve, egyben első regénye a Pop, csajok satöbbi 1995-ben jelent meg. A regény egy zenemániás lemezboltos fiúról és tönkre ment kapcsolatairól szól. A műből szintén készült film, amelyet 2000-ben mutattak be a mozik, a főszerepet John Cusack játszotta, és a film mindenhol hatalmas kasszasiker lett. 2006-ban egy Broadway musical is készült a történetből, amelyet a mai napig telt házas előadásokkal játszanak.

Harmadik regényét az Egy fiúrólt 1998-ban adták ki. Két "fiú" – Marcus, a csonka családban nevelkedő, apaképet kereső kamasz és a 30-as évei közepén járó éretlen, énközpontú Will Freeman kapcsolatának alakulásáról szól a történet. Filmváltozatát 2002-ben mutatták be a főszerepekben Hugh Granttal és Nicholas Houlttal. 1999-ben Hornby átvehette az E. M. Forster díjat az Amerikai Művészeti és Írói Akadémián.

Hogy legyünk jók? című regénye 2001-ben jelent meg. A női főszereplőnő felfedezi korunk megújult erkölcseit, megromlott morálját, a házasságot és a szülőség nehézségeit. Ez a műve elnyerte WH Smith Award irodalmi díját 2002-ben. A pénz egy részét következő könyvének kiadására költötte. A Beszélgetés az angyallal[1] bevételét jótékony célokra fordította, és egy autista gyerekekkel foglalkozó alapítványnak ajánlotta fel, ezzel a rendellenességgel született Hornby kisfia is. A könyv, amelynek szerkesztője volt, 12 novellát tartalmaz barátai írásaiból, míg ő maga egy novellával járult hozzá "CiciKrisztus"[2] címmel. 2003-ban Hornby összegyűjtötte néhány régebbi zene kritikáját és felállította személyes toplistáját a legnagyszerűbb dalokból a bennük lévő érzelmi rezonancia alapján 31 dal címen. Még 2003-ban Hornby elnyerte a London díjat is, az irodalmi elismerést az írótársak ítélték neki oda.

Számtalan esszét írt a modern kultúráról, de kiváltképp a zenéről. Rovatot is vezetett a The Believer magazinban "Stuff I've Been Reading" címmel, itt főleg saját könyvélményeiről írt 2008 szeptemberéig. Cikkeiből több válogatást is kiadott, úgy mint a The Polysyllabic Spree (2004), Housekeeping vs. The Dirt (2006), és a Shakespeare Wrote for Money (2008). Magyarországon a 2008-ban jelent meg az író tollából egy válogatás a Vájtfülűek brancsa címen.

Hornby Hosszú út lefelé című regénye 2005-ben jelent meg, és jelölve volt a Whitbread Novel díjra. Szerkesztett továbbá két sport antológiát: My favourite year és The Picador Book of Sports Writing címmel.

2007. október 16-án jelent meg Hornby Betoncsók című regénye. Ez az első könyve, amelyik elnyerte a Legjobb tinédzsereknek való könyvnek járó díjat. A főszereplő egy 15 éves gördeszkás, Sam, akinek élete gyökeresen megváltozik, miután a barátnője terhes lesz.

Hornby legújabb regénye nem sokkal a világpremier után, 2009 őszén jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, A Meztelen Juliet címmel. Témájában és hangulatában első regényéhez, a Pop, csajok satöbbihez hasonlítható. Egy 80-as évekbeli rock sztárról szól, aki kénytelen feladni elszigeteltségét, mikor újra kiadják legnépszerűbb albumát és kapcsolatba kerül legszenvedélyesebb rajongóival.

Idézetek[szerkesztés]

Irodalmi művei[szerkesztés]

Szépirodalmi regények[szerkesztés]

Nem szépirodalmi kötetek[szerkesztés]

 • (1992) Fociláz (Fever Pitch)
 • (2003) 31 dal (31 Songs)
 • (2004) The Polysyllabic Spree
 • (2006) Housekeeping vs. the Dirt
 • (2007) Vájtfülűek brancsa (The Complete Polysyllabic Spree)
 • (2008) Shakespeare Wrote for Money

Szerkesztett antológiák[szerkesztés]

 • (1993) My Favourite Year: A Collection of Football Writing
 • (1996) The Picador Book of Sportswriting
 • (2000) Beszélgetés az angyallal (Speaking with the Angel)
 • (2005) Otherwise Pandemonium

Magyarul[szerkesztés]

 • Fociláz; ford., utószó M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 1995
 • Pop, csajok, satöbbi; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 1998
 • Egy fiúról; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 1999
 • Hogy legyünk jók?; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2002
 • Beszélgetés az angyallal; összeáll., bev. Nick Hornby, ford. Barkóczi András et al.; Európa, Bp., 2002
 • 31 dal; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2003
 • Hosszú út lefelé; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2006
 • Vájtfülűek brancsa. Egy olykor elkeseredett, de örök optimista olvasó naplója; ford. Siklós Márta; Európa, Bp., 2008
 • Betoncsók; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2008
 • A Meztelen Juliet; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2009
 • Vicces lány; ford. Pék Zoltán; Európa, Bp., 2015
 • Cicikrisztus; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2018
 • Olyan, mint te; ford. M. Nagy Miklós; Helikon, Bp., 2020
 • Egy házasság helyzete; ford. Tolnai Katinka; Helikon, Bp., 2020

Filmográfia[szerkesztés]

Adaptációk
Forgatókönyvíróként

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]