Niassodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niassodon
Evolúciós időszak: késő perm
A Niassodon mfumukasi (ML1620) csontvázának rekonstrukciója, kiemelve az ősleletben megőrződött csontokat.
A Niassodon mfumukasi (ML1620) csontvázának rekonstrukciója, kiemelve az ősleletben megőrződött csontokat.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Rend: Therapsida
Alrendág: Dicynodontia
Csoport: Endothiodontia
Nem: Niassodon
Castanhinha et al., 2013
Fajok
  • Niassodon mfumukasi
    Castanhinha et al., 2013
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Niassodon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Niassodon témájú kategóriát.

A Niassodon a dicynodonta therapsidák Kingoriidae családjába tartozó kihalt nem. A késő permben élt, őslelete az észak-mozambiki Niassa tartományból került elő. Egyetlen faja a Niassodon mfumukasi.[1]

Felfedezése[szerkesztés]

A Niassodon mfumukasi rekonstruált koponyájának és atlas csigolyájának 3D-animációja

A Niassodon első leírását Rui Castanhinha, Ricardo Araújo, Luís C. Júnior, Kenneth D. Angielczyk, Gabriel G. Martins, Rui M. S. Martins, Claudine Chaouiya, Felix Beckmann és Fabian Wilde adta 2013-ban, típusfaja a Niassodon mfumukasi. Generikus neve két szót kapcsol össze: az első a niassa, mely a bantu jao nyelven '' jelentéssel bír (vö. a Nyasza-tó nevét), és az északnyugat-mozambiki tartomány névadója, ahol a faj leletét megtalálták; a második az ógörög odontos 'fog' jelentésű szó. Specifikus neve, a mfumukasi 'királynő' a szintén bantu cseva nyelven, s a helyi matriarchális cseva népesség, valamint az egész mozambiki társadalom nőtagjainak tiszteletére adták.[1]

A Niassodont egyetlen holotípusa alapján ismerjük (tárolószáma: ML1620). A lelet az állat részleges csontváza, ezt átmenetileg a lourinhãi múzeumban tartják Portugáliában, de vissza fogják szállítani Mozambik fővárosába, az ottani országos földtani múzeumba. A holotípus egyetlen példány teljes koponyáját, állkapocscsontját, 19 hát-, kereszt- és farokcsonti csigolyáját, bordáit, mindkét csípőcsontját és részleges combcsontját tartalmazza. 2009-ben, a Projecto PalNiassa keretében, a Metangula Grabenben lefolytatott expedíció során fedezték fel és gyűjtötték be. [2] Az ML1620 megtalálási helye a Metangula-Cóbue országút mentén fekvő Tulo falu közelében található névtelen, fosszíliákban gazdag lelőhely. A fosszíliaágy késő permi, szepátriaszerű meszes konkréciókban gazdag szürke mudstone ('sárkő').

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b (2013) „Bringing Dicynodonts Back to Life: Paleobiology and Anatomy of a New Emydopoid Genus from the Upper Permian of Mozambique”. PLoS ONE 8 (12), e80974. o. DOI:10.1371/journal.pone.0094720. PMID 24324653.  
  2. PALNIASSA. www.palniassa.org . [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Niassodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.