New Age (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A New Age (magyarul: Új Kor vagy Új Korszak) egy, az 1960-as, 70-es években kiformálódott zenei műfaj. Bár sok szállal kötődik hozzá, nem feleltethető meg teljesen az 1970-es években, az Egyesült Államokbeli Kalifornia államban létrejött utópisztikus New Age mozgalommal és annak szellemiségével. Hallgatói esetenként nagy fontosságot tulajdonítanak az adott zenemű spirituális hatásának, míg sokan relaxációs, jóga-, masszázskísérő alapzajként vagy stresszlevezetési célból hallgatják.

A műfaj hangszerek tekintetében rendkívül sokszínű: több esetben akusztikus (fuvola, zongora, gitár, távol-keleti népi hangszerek stb.) és elektronikus (szintetizátor, szekvenszer stb.) eszközök sokaságát vonultatja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a New-age music című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.