Netty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Netty

FejlesztőNetty Project Community
Legfrissebb stabil kiadás4.1.109 (stabil verzió, 2024. április 15.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadás4.1.6. Final (2016. október 14.)[2] +/-
Programozási nyelvJava
Operációs rendszermulti-platform
KategóriaVállalati integrációs minták Üzenetorientált köztesréteg
LicencApache Licenc 2.0
A Netty weboldala

A Netty egy nem blokkoló I/O (NIO) kliens-szerver keretrendszer a Java hálózati alkalmazások fejlesztésére, mint amilyen pl. a protokoll szerverek és kliensek. Az aszinkron eseményvezérelt hálózati alkalmazás keretrendszer és a mellékelt eszközök a hálózati programozás (TCP és UDP socket szerverek) leegyszerűsítésére használhatók.[3] A Netty a reactor programtervezési minta egy megvalósítását. Eredetileg a JBoss fejlesztette Netty-t ma a Netty Projekt Közösség fejleszti és tartja karban.

Mindamellett, hogy asszinkron hálózati keretrendszer, a Netty tartalmaz beépített HTTP protokoll támogatást, ideértve azt is, hogy képes futni egy szervlet konténeren belül, továbbá támogatja a WebSocketet, integrációt a Google Protocol Buffersszel, SSL/TLS támogatást, támogatást a SPDY protokollhoz és támogatást az üzenet tömörítéshez. A Netty 2004 óta létezik.[4]

A 4.0.0-s verzióban a Netty támogatja a NIO.2 használatát háttérrendszerként a NIO-vel és blokkoló Java socketekkel együtt.

A Minecraft számítógépes játéknak van egy online funkciója, amely a Netty-re épül (pl. Mojang beléptető szerverek/többjátékosos szerverek).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Release 4.1.109, 2024. április 15. (Hozzáférés: 2024. április 23.)
  2. Downloads
  3. Netty Project. Netty Project Community
  4. Netty 2 1.0 Released. [2016. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 7.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Netty (software) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.