Neszmélyi Emil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neszmélyi Emil
Neszmélyi Emil a csúcsmászáshoz használt overáljában
Neszmélyi Emil a csúcsmászáshoz használt overáljában
Született 1975. december 12. (43 éves)
Állampolgársága magyar
Foglalkozása ügyvéd
Iskolái
 • Bárczi Géza Általános Iskola
 • Árpád Gimnázium
 • Magyar Testnevelési Egyetem, okl. sportmenedzser-közgazdász, kosárlabdaedző
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
 • Testnevelési Egyetem, MSC szakedző
Kitüntetései
 • Magyar Arany Érdemkereszt (2016)
 • Hidegkuti Nándor Emlék sportvezetői plakett (2017)

Magasság188 cm
Súly80 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz Neszmélyi Emil témájú médiaállományokat.

Neszmélyi Emil, dr. (1975. december 12.[1] –) magyar ügyvéd, sport-, öröklési-, és büntető jogász, hegymászó, egykori kosárlabdázó. 2016-ban első magyarként mászta meg a Mount Everestet a nehezebb északi oldalról, Tibet felől.[2][3][4][5][6][7][8] Asztmás betegsége ellenére jelenleg is ő az egyetlen magyar, akinek ez sikerült.[9]

Életpályája[szerkesztés]

Tanulmányok[szerkesztés]

Kosárlabda-pályafutása[szerkesztés]

Már általános iskolás korában az alsó tagozatban kosárlabdázott, majd 1987-től a budapesti Honvédban játszott, amellyel utánpótlás bajnokságokat nyert, az Árpád Gimnázium csapatával pedig középiskolai bajnoki címeket; 1993-ban átigazolt a TFSE-be, az NB1-ben is játszott, de az érettségihez közeledve eldöntötte, hogy nem lesz hivatásos sportoló, biztosabb életre vágyott, ezért inkább a tanulást választotta, és a Testnevelési Egyetemen okleveles sportmenedzser-közgazdász képesítést szerzett. 1998-ban több társával az Óbudai Kaszások felnőtt csapatába igazolt, hogy feljussanak az élvonalba, és sikerrel jártak; a játéktól 2007-ben vonult vissza, több mint 250 NB1-es mérkőzéssel a háta mögött.

Edzői és sportvezetői munkája[szerkesztés]

1994-től az Árpád Gimnázium iskolai kosárlabda edzője volt, 1995-től pedig az Óbudai Kaszások utánpótlásának első edzője. A sportvezetői tevékenységet 1998-ban kezdte, akkor még csak két csapata volt a klubnak. Az egyesületben többféle vezetői poszt betöltése után lett sportigazgató, és egyúttal jogtanácsosa is a klubnak. Tevékenység eredményeképpen a Kaszások két alkalommal is kosárlabda akadémiai minősítést szereztek. Operatív vezetői tevékenységét 2018-ban fejezte be, azt követően stratégiai feladatokat vállalt.

Ügyvédi pályafutása[szerkesztés]

Ügyvédként az ország egyik legsikeresebb öröklési jogásza és sportjogásza. Ezek mellett védőként sikeres büntetőjogász, válóperes és ingatlanos ügyvéd.


Társadalmi tisztségei

 • Magyar Olimpiai Bizottság Etikai és Jogi Bizottságának tagja
 • Sportjus Magyar Sportjogász Társaság elnökségi tagja (korábban 12 éven át főtitkára)
 • MKOSZ Versenybizottságának tagja
 • MKOSZ Szabályzat előkészítő bizottságának tagja
 • A Budapesti Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának tagja

Hegymászás[szerkesztés]

Út az Everestig[szerkesztés]

Sokan 2016-ban ismerték meg a nevét, amikor első magyarként a nehezebbik, északi útvonalon jutott fel a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára. A 2012. évi Londoni Olimpia idején talált rá arra a hírre, hogy magyar mászónak még nem sikerült északi oldalról megmászni a Mount Everestet, sőt, a sikerek helyett csupán 3 magyar expedíciós halottat is regisztráltak ezen az útvonalon. A korábbi kudarcok ellenére elhatározta, hogy felviszi a magyar zászlót az északi oldalról. Fő motivációjává vált, hogy jegyezzék a magyarokat ebben a különlegesen nehéz műfajban is. Orvos szakértők szerint asztmásként palackkal felmászni északról az Everestre nem sokkal könnyebb, mint egészségesen palack nélkül délről.

Az expedíciót egy komoly, három és fél éves felkészülés előzte meg. Számára ez olyan volt, mintha egy olimpiai felkészülésen vett volna részt, napi 6 órán át edzett mindennapi munkája mellett: futott, és erőfejlesztő edzéseket is végzett. 2013-ban végigment az El Camino útvonalán, a 800 km-es gyaloglás komoly mentális felkészülést is jelentett az Everesthez. 2015-ben megmászta Tanzániában az 5895 méteres Kilimandzsárót, ezzel azt tesztelte, hogyan bírja az alacsony légnyomást, az alacsony oxigénszintet extrém magaslaton. A hegymászást főként teljesítménysportként közelíti meg a mai napig. Valamint átúszta a Balaton, maratonokat futott a felkészülés részeként.

A felkészülésben sokat segített neki az ismert sportpszichológus, dr. Lénárt Ágota, és edzőként az utolsó évben Ács Zoltán hegymászó (atléta szakedző).

Érdekességek az Everestről[szerkesztés]

Az Everest expedíció közel két hónapot vett igénybe, a hegy csúcsán 22 percet töltött, -30 Celsius-fok volt és 50 km/h köröli széllökések. 7 zászlót vitt magával a hegytetőre. A zászlók a magyar zászlón kívül Neszmélyi Emil által kedvelt szervezetek és közösségek emblémájával vannak ellátva. Fontosnak tartja, hogy nem meghódítani kell a hegyet, hanem alázattal felkészülni a velük való találkozásra. Az Everesten elért sikerét államilag is elismerték, megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint az óbudai Hidegkuti emlékplakettet, az ezért járó pénzt jótékonysági célra ajánlotta fel.

Seven Summits / Hét hegycsúcs sorozat[szerkesztés]

2019. június 14-én sikerrel zárta a Messner-féle seven summits sorozatot. E rendkívül nehéz kihívás lényege, hogy a világ mind a 7 földrészének legmagasabb hegycsúcsait kell megmászni. E sorozatban Észak- és Dél-Amerika két különböző földrésznek számít. Németh Alexandrát követően második magyarként érte el ezt a sikert, amit korábban hozzávetőleg 320 ember teljesített el a világon. Saját sorozatának különlegessége, hogy az Everestet a nehezebb északi oldaláról mászta meg, ezzel csatlakozott ahhoz az ekkor még kevesebb mint 50 főt számláló világelithez, akik a Seven Summits sorozatot ezzel a nehezítéssel tudták teljesíteni, így sikere által hazánkat már ebben a műfajban is jegyzik.[10][11] Az expedíciókat hétköznapi munkájának sikeres ellátása mellett teljesítette, sokan azért csodálják, hogy az idejét ilyen pontosan be tudta osztani mindehhez.

Elismerések, kitüntetések, fogadtatás[szerkesztés]

Eddig több mint 150 előadást tartott az Everest északi útvonaláról, melyet több ezren hallhattak és élhettek át, amely előadás kulturális stand up / történetmesélés jellege okán eljutott a népszerű Dumaszínház színpadára is. Cégek számára motivációs és időmenedzsment tréningeket tart teljesítménye hiteles alapulvételével. Magát felfedezőnek és teljesítmény-sportolónak tartja, ezért kétszer ugyanazt az extrém kihívást azonos útvonalon nem teljesíti, eredménye számára egy magyar siker, amelyhez ő volt az eszköz; ezt bizonyítja az a sok levél, amit asztmás felnőttektől és ilyen betegséggel küzdő gyerekek szüleitől kapott, amelyben azt írták, erőt adott nekik és a gyerekeknek azzal, hogy helyettük is felmászott a világ tetejére, és éppen ezért minden élménybeszámolóra szóló felkérést örömmel teljesít. Szerinte minden siker annyit ér amennyit mások tudnak kivenni belőle, és úgy tapasztalja, hogy a Mount Everest első magyarként történő Tibet felőli megmászásának sikere sokat adott az embereknek, amely visszajelzések rendszeresen érkeznek előadásai, média megjelenései és írásai kapcsán.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]