Neretvai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neretvai csata
Operacija Weiss I.jpg
é. sz. 43° 39′ 15″, k. h. 17° 45′ 45″Koordináták: é. sz. 43° 39′ 15″, k. h. 17° 45′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Neretvai csata témájú médiaállományokat.

1943 elején a bosnyák hegyek (Jugoszlávia) között vívták legnagyobb csatájukat a jugoszláv partizánok az egyesített német-olasz-magyar-csetnik (szerb nemzetiségű királypárti nacionalisták)-usztasák (horvát nemzetiségű nacionalisták) csapatokkal, amelyek igen nagy erővel vonultak fel és bekerítették őket. Hét gyűrűt vontak a partizánok (27 nemzetiségű összetételben harcoló helyi polgárok) köré. A náci akcióról az angol titkosszolgálat tudomást szerzett és 4 katonai tanácsadót ejtőernyővel eljuttatott még a csata előtt Tito marsallhoz, hogy értesítsék és segítséget nyújtsanak. Tito folyton mozgó bázisán a tárgyalások alatt tudatták vele, hogy titkos tárgyalásokban ígéretet kaptak az angolok, hogy ha megadja magát a nácik által üldözött jugoszláv vezetés és felhagy az ellenállással, akkor nem lesznek a lakosság ellen megtorlások és a jugoszláv (akkor még csak a szövetségesek által elismert) vezetőknek nem esik bántódásuk. Anglia mindent meg szeretett volna tenni, hogy ne veszítse el a partizán mozgalmat, mert több száz pilótájukat mentették meg a partizánok és nagyon nagy katonai erőt foglaltak le az ellenséges oldalról, ami nagyon sokszor hiányzott a keleti fronton és az afrikai hadműveletekben. Nem mellékes, hogy Rommel nagy mértékben azért nem kaphatott utánpótlást Afrikában, mert a Balkánon nem tudták az utánpótlást folyamatosan biztosítani a partizánakciók miatt. A német hadigépezet egy egész hadsereget kellett, hogy állomásoztasson a Balkánon (300 000 katona) hogy tudják valamelyest ellensúlyozni az ellenállás erejét.

Az angol javaslat az volt, hogy adják meg magukat a partizán vezetők. Erre Tito marsall nem válaszolt, felállt és kihívta a 4 tanácsadót katonái közé és feltette nekik a kérdést, röviden vázolva a helyzetet. Katonái kinevették a náci ígéreteket, azok után, amit műveltek addig a helyi lakossággal. Az angol tanácsadók megdöbbenve látták, hogy a biztos halált választják.

A rendkívül hosszú, súlyos küzdelem után az ellenséget egy csellel félrevezetve sikerült kitörniük a gyűrűből, ahol több olasz és magyar altiszt is átállt a partizánokhoz látván nagyon rossz oldalon harcolnak. A partizánok mozgalma, sebesültjeiket is kimentve és megőrizve erőiket egyre hatalmasabbra duzzadt és a sztálingrádi csata kimenetelét is nagyban befolyásolta, mert a náci hadsereg nem tudott könnyedén kiszabadulni a Balkánról, hogy támogatást adhasson Paulusnak Sztálingrádnál. Sok mai szakértő szerint ez a csata kovácsolta egybe a nagyon sokszínű, kultúrájú és nyelvű Jugoszláviát.

Játékfilmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]