Neoaetosauroides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neoaetosauroides
Evolúciós időszak: Nori
A Neoaetosauroides rekonstrukciója
A Neoaetosauroides rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Aetosauria
Család: Stagonolepididae
Nem: Neoaetosauroides
Bonaparte, 1969
Fajok
  • N. engaeus Bonaparte, 1969 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Neoaetosauroides témájú kategóriát.

A Neoaetosauroides egy kezdetleges, a késő triász időszakban élt, körülbelül 2 méter hosszúságú[1] aetosaurusnem, Egyetlen ismert faja a típusfaj, az N. engaeus. Fosszíliláit a Los Colorados formáció tavi eredetű, nori korú homokkövében fedezték fel, az Argentínában levő La Rioja tartományban, a Sierro Marada folyó mentén. Leletei a Riojasaurus incertus maradványaival együtt kerültek elő. Ez volt az első aetosaurus, amelyet az 1960-as években ebben a formációban találtak.[2][3][4] A Neoaetosauroides a jól megőrződött maradványok alapján ismert dél-amerikai aetosaurusok közé tartozik, egyes példányai tagolt állapotban kerültek elő. A gerince két oldalán egy-egy sor páncéllemezt (osteodermát) viselt. Hasonló lemezek helyezkedtek el a hasán is. Más aetosaurusoktól eltérően a negyedik lábujja hosszabb volt a másodiknál és a harmadiknál. Emellett az ötödik lábujjának több ujjperce megrövidült a többi aetosauruséhoz képest.[5] A Neoaetosauroides felső fogsora a meghosszabbodott pofa elején futott végig, kizárva egy esetleges szarucsőr jelenlétét, melynek elmélete más aetosaurusoknál vetődött fel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Desojo, J. B., Báez, A. M. (2007). „Cranial morphology of the Late Triassic South American archosaur Neoaetosauroides engaeus: evidence for aetosaurian diversity”. Palaeontology 50 (1), 267–276. o. (Hozzáférés: 2009. július 14.)  [halott link]
  2. Bonaparte, J. F.. Los tetrápodos triásicos de Argentina, 307-325. o. (1969). Hozzáférés ideje: 2009. július 14. 
  3. Bonaparte (1971). „Los tetrápodos del sector superior de la Formación Los Colorados, La Rioja, Argentina (Triásico Superior)”. Opera Lilloana, 87-102. o.  
  4. Bonaparte, J. F. (1978). „El Mesozoico de América del Sur y sus tetrápodos”. Opera Lilloana 26, 596. o.  
  5. Desojo, J. B., Báez, A. M. (2005). „El esqueleto postcraneano de Neoaetosauroides (Archosauria: Aetosauria) del Triásico Superior del centro-oeste de Argentina”. Ameghiniana 42 (1), 115–126. o. (Hozzáférés: 2009. július 14.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neoaetosauroides című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]