Nemzetközi atomcsendegyezmény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1963. október 7-én a Fehér Házban Kennedy aláírta a nemzetközi atomcsendegyezményt. Balról jobbra: William Hopkins, Sen. Mike Mansfield, John J. McCloy, Adrian S. Fisher, Sen. John Pastore, W. Averell Harriman, Sen. George Smathers, Sen. J.W. Fulbright, Sec. of State Dean Rusk, Sen. George Aiken, Kennedy, Sen. Hubert H. Humphrey, Sen. Everett Dirksen, William C. Foster, Sen. Howard W. Cannon, Sen. Leverett Saltonstall, Sen. Thomas H. Kuchel, Johnson alelnök. Fehér Ház, Treaty szoba. A fényképet Robert Knudsen készítette (John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston)

Hosszas tárgyalások után 1963. augusztus 5-én, a Szovjetunió, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői Moszkvában aláírták a nemzetközi atomcsendegyezményt (Nuclear Test Ban Treaty), amely megtiltja az atombomba-kísérleteket a légkörben, a világűrben és a víz alatt.[1] Az amerikai szenátus szeptember 24-én ratifikálta, az egyezmény 1963. október 10-én lépett életbe.[2][3] Az egyezményhez azóta több mint száz ország csatlakozott, viszont Kína és Franciaország máig sem.

Az egyezmény betartásának ellenőrzésére hozta létre az Egyesült Államok a VELA projektet, és lőtték fel a világűrbe a Vela műholdakat. A vela szó spanyol eredetű (velar).

Források[szerkesztés]

  1. Észak-Korea felmondta az atomsorompó egyezményt. fft.gau.hu. [2010. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 22.)
  2. Limited Test Ban Treaty. state.gow. [2011. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 22.)
  3. Partial TestBan. disarmament.un.org. (Hozzáférés: 2011. április 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Partial Nuclear Test Ban Treaty című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Commons:Category:Partial Nuclear Test Ban Treaty
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetközi atomcsendegyezmény témájú médiaállományokat.