Nemzetközi Tisza-túra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr Egri Kiss Tibor örökös túravezető

A Nemzetközi Tisza Túra, a Nemzetközi Duna-túra után Magyarország második legjelentősebb vízitúrája. A túrát 1968 óta minden évben meghirdeti a Szabolcs–Szatmár és a Hajdú-Bihar megyei Természetbarát Szövetség. Az első Nemzetközi Tisza Túrát 1968-ban rendezték Sárospatak és Szeged között ezen 106 fő vett részt közöttük 17 német evezős. A második túra már Gergelyiugornyán kezdődött és szintén Szegedig tartott. Dr. Egri Kiss Tibor vezetésével, aki ezt követően 30 éven keresztül volt főszervezője és túravezetője a túrának. 1970 és 1986 között a túra kiinduló állomása Csenger volt. Ezt a Szamos szennyezettsége miatt váltotta fel 1987-ben Tivadar. A túra általában Szegedig tart, de 1982-ben Belgrád volt a végállomás.

1990-ig a Tisza határvízén Benk és Tuzsér között csak a magyar résztvevők evezhettek a külföldieknek ezt a szakaszt szárazföldön kellett megtenniük. A meghirdetett túra két alkalommal csak korlátozottan került lebonyolításra, egyszer a tiszai ciánszennyezés és egyszer árvíz miatt. Az évek során több mint 15000 résztvevője volt a Nemzetközi Tisza Túrának. Közöttük 16 országból érkeztek külföldi résztvevők a legtöbben közel 800-an Németországból.

A megmozdulás kerettúra, tehát a szervezők nem gondoskodnak mindenről, a résztvevők élelmet, hajót, sátrat maguknak készítenek, szállítanak és állítanak.

Források[szerkesztés]