Nemzetközi Rúdsport Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzetközi Rúdsport Szövetség (NRSZ) (angolul International Pole Sport Federation (IPSF) mint a Rúdsport nemzetközi irányító testülete, globális non-profit szervezet, mely a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) elismert megfigyelő-tagja. Az IPSF a nemzeti rúdsport egyesületek és szervezetek ernyőszervezete, ill. az évenkénti Rúdsport Világbajnokság szervező-házigazdája.

Története[szerkesztés]

A rúdsport során a sportolók fém rudakat használnak, melyen akrobatikus és művészi mozdulatokkal, trükkökkel zenére koreográfiát készítenek. A 90'es és 2000es évek során a rúdtánc fitnesz tevékenységgé vált. 2009-ben Katie Coates és Tim Traitman megalakították az IPSF-et, hogy a rudazást, mint sporttevékenységet támogassák. Úgy vélték, bár a rúdtánc sportként fejlődik, a helyi versenyeken a követelményrendszer nem szabványosított, ezért szerettek volna a további fejlesztések és professzionalizálás érdekében megfelelő struktúrát és korrekt eljárásrendet létrehozni. Az IPSF irányítását egy végrehajtó bizottság végzi.

Az IPSF szabályokat és követelményrendszert alakított ki a rúdsport szabályozására, úgy mint a pontrendszer, az egészségre és biztonságra vonatkozó szabályozások, valamint a sporttisztviselők tanúsítása. Az IPSF-el nemzeti szervezetek szorosan együttműködnek, hogy ezeket a szabványokat a nemzeti rúdsport versenyeken betartassák. Az IPSF-el együttműködő nemzeti rúdsport szövetségek már Afrikától Ázsiáig több kontinensen is megalakultak, míg más szövetségek számára folyamatban van a szervezeti terv megalkotása, amellyel megszerezhetik az IPSF jóváhagyását. Magyarországon például az IPSF-el együttműködő szervezet a Magyar Rúdsport Szövetség Archiválva 2019. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben. Az IPSF által szervezett Rúdtánc Világbajnokságra a legjobb versenyzőiket ezek a nemzetközi szervezetek kvalifikálják. Az IPSF az egyik aláírója a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által elfogadott Nemzetközi Doppingellenes Kódexnek (egy kód, mely új lendületet adott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (IOC)). Az IPSF szervezésében 2012-ben került először megrendezésre a Rúdtánc Világbajnokság, melyen a résztvevők férfi, női és ifjúsági ágban versenyezhettek.  2017-ben már 36 ország 229 versenyzője vett részt a megmérettetésen. A nézők a verseny élő közvetítését online tudták követni. Az IPSF a SolidSport-al együttműködésben készítette és reklámozta a világbajnokságot a nézők számára.

Az IPSF egy találkozó keretében már jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé, hogy célkitűzéseik közt szerepel a rúdsport olimpiai sportágként való elfogadtatása. Az erre irányuló erőfeszítéseik felkeltették a média figyelmét a rúdsport, az IPSF és annak alapítói iránt. Legutóbb az IPSF 2015-ben jelentkezett a SportAccord-hoz (mai nevén Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége vagy GAISF), és 2017-ben formálisan megfigyelői státuszt kapott a szervezettől. A média megkérdőjelezte az IPSF célkitűzéseit, és hogy a rúdsport lehet-e hivatásos sport, elsősorban a fiatal sportolók körében; emellett beszámoltak a sport szabványosítására tett törekvéseikről, a szervezet által szervezett bajnokságok sportkövetelményeiről, a korosztályok szélesebb körű bevonásáról a bajnokságokon, gyermektől az elit kategóriáig. Néhány rúdtáncos aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az IPSF törekvései és professzionalizálása előmozdítja-e a rúdsportot a rúdtánc más követelményeivel szemben, például hogy a rudazás sportosabbá, szabványosabbá tétele a művészi oldal rovására fog-e menni. Ezzel szemben más rúdtáncosok hisznek benne, hogy ezek a kezdeményezések nagyobb nemzetközi elismeréshez juttathatják a sportot, melyek potenciálisan nagyobb anyagi és nemzetközi támogatással, és a fiatalabb korosztály magasabb részvételével járhatnak. Az IPSF egyes szabványai kifejezetten a rúdsport és a torna megkülönböztetésére szolgálnak.  Az IPSF szerint a szervezet 3oldalú megállapodást kötött a GAISF -val és a FIG-vel (Nemzetközi Torna Szövetség) a további feltételekről, mellyel a FIG támogatná az IPSF belépését a GAISF-ba.

Szakágak[szerkesztés]

A rúdsport mellett az IPSF létrehozott kódexeket és szabványokat az ultra pole, artistic pole es para pole szakágak számára is. Az ultra pole magába foglalja a résztvevők közötti trükk megmérettetéseket. Az artistic pole a rúdsporthoz képest több hangsúlyt fektet a művészi elemekre. A para pole-t „a paralimpiai kritériumoknak megfelelően fejlesztették ki, mely most három kategóriát tartalmaz: izom-, végtag-és látáselégtelenség”.

A szövetség tagjai

Afrika Amerika Ázsia és Óceánia Európa
Teljes jogú tagság
Tagság folyamatban