Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi Lenin-békedíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nemzetközi Lenin-békedíj
Hátulnézete

A Szovjetunió által alapított nemzetközi Lenin-békedíjat (korábban nemzetközi Sztálin-békedíj(wd)) (oroszul: Международная Ленинская премия «За укрепление мира между народами»), mint elismerést a világbéke megóvása és erősítése érdekében elévülhetetlen érdemeket szerzők kaphatták. Az első díjazott Jean Frédéric Joliot-Curie francia Nobel-díjas fizikus volt.

Története

[szerkesztés]

A nemzetközi Sztálin-békedíj a II. világháború utáni hidegháborús szembenállás szovjet elismerése a világbéke erősítőinek. 1949. december 21-én a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa alapította Sztálin 70. születésnapja tiszteletére, annak ellenére, hogy a főtitkár ekkor már 71 éves volt. A Nobel-békedíj ellensúlyozásaként létrejött elismerés még abban is különbözött tőle, hogy nem csak egy fő kaphatta meg évente, hanem több is. Általában prominens kommunisták vagy a Szovjetunió támogatói részesülhettek ilyen magas elismerésben.

Az SZKP XX. Kongresszusa Hruscsov útmutatásait követve 1956. szeptember 6-án Sztálin helyett Leninre nevezte át a békedíjat és hivatalosan „nemzetközi Lenin-díj a világbéke élharcosainak” megnevezésre változtatták. Minden korábbi elismertet felkértek arra, hogy adja vissza kitüntetését, melyet átcseréltek erre az újra.

1989. december 11-én a Legfelsőbb Tanács ismét változtatott a díj elnevezésén és ekkortól „nemzetközi Lenin-békedíj” lett a neve. Két évvel a Szovjetunió felbomlása után már nem adományozták a díjat, az utolsót 1990-ben Nelson Mandela börtönből szabadulásának évében ítélték neki oda, de a díjazott csak 2002-ben tudta átvenni.

Érdekességek

[szerkesztés]
  • A hidegháborús megosztottság miatt nem sokaknak adatott meg, hogy Nobel-békedíjat és nemzetközi Lenin-békedíjat is kaphassanak. Egyik ilyen kivétel az ír származású forradalmár és politikus, Seán MacBride. Másik ilyen híresség a német származású amerikai kémikus, Linus Pauling, aki a nukleáris fegyverek elleni békeharcáért kapta elismeréseit.
  • A nemzetközi Lenin-békedíj nem azonos a nemzetközi Békedíjjal, melyet a szovjet Világbéke Tanácsa alapított 1941-ben és évente szovjet írók, alkotók, tudósok és művészek kaphattak.

Nemzetközi Sztálin-békedíjasok

[szerkesztés]

Nemzetközi Lenin-békedíjasok

[szerkesztés]

1950-es évek

[szerkesztés]

1960-as évek

[szerkesztés]

1970-es évek

[szerkesztés]

1980-as évek

[szerkesztés]

1990-es évek

[szerkesztés]

Mandela kitüntetését dél-afrikai börtönbüntetése miatt nem tudta átvenni, ezért erre 2002-ben került sor.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lenin Peace Prize című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.