Nemzetközi Kongó Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzetközi Kongó Társaság
Association Internationale du Congo
18791885
 Nemzetközi Kongó Társaság zászlaja
Nemzetközi Kongó Társaság zászlaja
LocationCongoFreeState.png
Általános adatok
Fővárosa Boma
Terület kb. 2,3 millió km² km²
Népesség kb. 10-16 millió (1885) fő
Hivatalos nyelvek francia
Kormányzat
Államforma Részvénytársaság
Államfő II. Lipót belga király
Elődállam Utódállam
 Nemzetközi Afrika Szövetség Kongói Szabadállam 

A Nemzetközi Kongó Társaságot (francia neve: Association Internationale du Congo) 1879. november 15-én hozta létre II. Lipót belga király, hogy részt vegyen a Kongó-folyó két partján fekvő területek feltárásában és meghódításában. A Társaság elődje a belga Comité d'études du Haut-Congo volt, amely elvileg tudományos kutatásokat végzett és humanitárius missziókat támogatott ugyanezen a területen. Mindkét társaság része volt a Nemzetközi Afrika-szövetségnek (Association Internationale Africaine), amelyet az európai országok 1876-ban hoztak létre a Kongó-vidék feltárása céljából.

A korábbi, részben tudományos, részben emberbaráti szándékból létrehozott szövetséggel ellentétben a Társaság egyetlen célja a Kongó-medence megszállása és az itt található nyersanyagok (elsősorban a kaucsuk, elefántcsont és réz) kiaknázása volt.

1885-ben a Berlini konferencia végén az európai nagyhatalmak elismerték a Társaság fennhatóságát az általa megszerezett területek felett. Mivel a társaság egyetlen tulajdonosa ekkor II. Lipót volt (aki korábban már kivásárolta a többi befektetőt), ezért az egész terület lényegében a magántulajdonába került. Lipót a Társasági területeken szervezte meg a közvetlen irányítása alatt álló Kongói Szabadállamot.

Lásd még[szerkesztés]