Nemzetközi Kongó Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nemzetközi Kongó Társaság
Association Internationale du Congo
18791885
 Nemzetközi Kongó Társaság zászlaja
Nemzetközi Kongó Társaság zászlaja
LocationCongoFreeState.png
Általános adatok
Fővárosa Boma
Terület kb. 2,3 millió km² km²
Népesség kb. 10-16 millió (1885) fő
Hivatalos nyelvek francia
Kormányzat
Államforma Részvénytársaság
Államfő II. Lipót belga király
Elődállam Utódállam
 Nemzetközi Afrika Szövetség Kongói Szabadállam 

A Nemzetközi Kongó Társaságot (francia neve: Association Internationale du Congo) 1879. november 15-én hozta létre II. Lipót belga király, hogy részt vegyen a Kongó-folyó két partján fekvő területek feltárásában és meghódításában. A Társaság elődje a belga Comité d'études du Haut-Congo volt, amely elvileg tudományos kutatásokat végzett és humanitárius missziókat támogatott ugyanezen a területen. Mindkét társaság része volt a Nemzetközi Afrika-szövetségnek (Association Internationale Africaine), amelyet az európai országok 1876-ban hoztak létre a Kongó-vidék feltárása céljából.

A korábbi, részben tudományos, részben emberbaráti szándékból létrehozott szövetséggel ellentétben a Társaság egyetlen célja a Kongó-medence megszállása és az itt található nyersanyagok (elsősorban a kaucsuk, elefántcsont és réz) kiaknázása volt.

1885-ben a Berlini konferencia végén az európai nagyhatalmak elismerték a Társaság fennhatóságát az általa megszerezett területek felett. Mivel a társaság egyetlen tulajdonosa ekkor II. Lipót volt (aki korábban már kivásárolta a többi befektetőt), ezért az egész terület lényegében a magántulajdonába került. Lipót a Társasági területeken szervezte meg a közvetlen irányítása alatt álló Kongói Szabadállamot.

Lásd még[szerkesztés]