Nemzetközi Bankárképző Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Nemzetközi Bankárképző Központ, közismert nevén a Bankárképző, a magyarországi bankszakma legnagyobb oktatási-képzési központja, amely jelentős tanácsadási és szakmai rendezvényszervezési feladatokat is ellát.

Oktatási profiljában a speciális, bankszakmai tanfolyamok mellett hazai akkreditált szakképesítést adó, magyar diplomát adó, illetve nemzetközileg akkreditált banki, befektetési és kockázatkezelési programok találhatók. A Bankárképző, mint Közép- és Kelet-Európa első ilyen jellegű intézménye, számos nemzetközi know-how transzfer és fejlesztési program magyar társintézménye volt.

A Bankárképző ügyfelei magyar bankok és pénzügyi intézmények, vállalatok és biztosítótársaságok, valamint különféle kormányzati hatóságok. Nemzetközi együttműködés keretében külföldi bankok fejlesztésében is részt vesz.

30 éves fennállása alatt OKJ-s és hazai, illetve nemzetközi diplomaprogramjait közel 100 000 hallgató teljesítette sikeresen. A képzések gyakorlatiasságát, mindenkori szakmai aktualitását biztosítja, hogy az oktatók, trénerek banki, befektetési, pénzügyi szakmai gyakorlattal, tapasztalattal rendelkeznek, elismert szakértőnek számítanak a piacon.

Története[szerkesztés]

A Nemzetközi Bankárképző Központ, Magyarország és a térség első ilyen jellegű intézménye 1988 novemberében alakult részvénytársaságként. Magánszemélyek kezdeményezésére 28 bank és a francia bankárképző (CFPB) alapította. A Bankárképző igazgatóságának elnöki tisztét 2003-ig hagyományosan az Magyar Nemzeti Bank alelnöke töltötte be (Tarafás Imre, majd Szapáry György), ekkorra a sikeres menedzsment-kivásárlást követően Száz János egyetemi tanár, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke lett a Bankárképző elnöke. Vezérigazgatója volt Király Júlia (aki az MNB Monetáris Tanácsának tagja lett később). A cég vezérigazgatója Öcsi Béla.

Oktatás területén meghatározó banki képzések:

Mérföldkövek a tanácsadásban: Hitelintézeteknél, pénzügyi intézményeknél, befektetési vállalkozásoknál folyó Bázel II, Bázel III projektekhez kapcsolódó tanácsadás területei:

  • Paraméterbecslési modellek (PD, LGD, EAD, CF) hitelkockázat területén
  • Működési kockázatkezelés
  • ICAAP módszertan
  • IRB applikációs csomag
  • Szabályzatok felülvizsgálata és átalakítása
  • Kockázati jelentőrendszer

Alapítvány a Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért[szerkesztés]

Az Alapítványt 1991-ben alapította a Nemzetközi Bankárképző Központ, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium. Az Alapítvány a kezdetektől fogva a magyarországi pénzügyi kultúra fejlesztésére törekedett, a tudományos munka, a pénzügyi oktatás és képzés támogatásával.[1]

Az Alapítvány a Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért ösztöndíjai: Felkai András Ösztöndíj BADI, EFFAS ösztöndíj

További információk[szerkesztés]

Nemzetközi Bankárképző Központ