Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság
A nemzeti emlékhelyek emblémája
A nemzeti emlékhelyek emblémája

Alapítva1999
Székhely1086 Budapest, Fiumei út 16.
ElnökBoross Péter
Elhelyezkedése
Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (Budapest VIII. kerülete)
Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság
Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság
Pozíció Budapest VIII. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 05′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 05′ 05″
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság weboldala

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) 1999-ben jött létre. A Miniszterelnökségen belül működő kormányzati bizottság, a kormány döntési joggal rendelkező önálló intézménye. Elnöke 1999 és 2006 között Jókai Anna, 2006 és 2021 között dr. Boross Péter volt, jelenleg pedig Harrach Péter tölti be az elnöki tisztséget.

Feladatai közé tartozik a nemzeti és történelmi emlékhelyekkel, a nemzeti sírkerttel és a nemzeti gyásszal kapcsolatos tevékenységek ellátása, valamint megemlékezések, konferenciák illetve az egyéb kegyeleti kérdésekkel kapcsolatos ügyek koordinálása.[1]

Története és tagjai[szerkesztés]

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság létrejöttét a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény tette lehetővé. Ebben felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy megállapítsa a bizottság szervezetére, tagjaira, feladataira és működésére, továbbá annak Titkárságára vonatkozó szabályokat. A szervezetet magát a 146/1999. (X.1.) kormányrendelet hívta életre, amely már konkrétan meghatározta annak felépítését és feladatait. A bizottság kibővült feladatkörét és működését 2010. novembere óta a 258/2010. (XI.12.) kormányrendelet szabályozza.[2]

A bizottság jelenlegi[mikor?] tagjai:

A bizottság korábbi tagjai:

A kormány 144/2013. (V.14.) és 145/2013. (V.14.) számú rendeletei alapján a bizottság titkárságának feladatait 2013. május 22-től kezdve a Nemzeti Örökség Intézete látja el.

Tevékenysége[szerkesztés]

A bizottság ma már az 1999-es törvényben megfogalmazott alapfeladatain túl a kegyeleti tevékenységek széles körét öleli fel. A testület a megemlékezés kultúrájának terén kifejtett működésén kívül többek között konferenciák szervezésével és a jeles nemzeti síremlékeket temetkezéstörténeti és képzőművészeti szempontból bemutató kiadványsorozat publikálásával foglalkozik.

Feladatai négy főcsoportba sorolhatók:

  1. A nemzeti sírkerttel kapcsolatos feladatok ellátása (a nemzeti sírkert részeként vesz nyilvántartásba temetkezési helyeket, gyakorolja felettük a rendelkezési jogát).
  2. A nemzeti gyásszal kapcsolatos feladatok ellátása (javaslatot tesz a Kormánynak a nemzeti gyász kifejezési módjára és formájára).
  3. A megemlékezés módszertanának és gyakorlatának kialakításával kapcsolatos feladatok ellátása.
  4. A nemzeti és a történelmi emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok elvégzése.

Kiadványai[szerkesztés]

  • Kegyelet és emlékezet; szerk. Angyal Eleonóra, Haraszti György, Papp Gábor; NEKB, Bp., 2007

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. [2017. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 23.)
  2. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) A bizottság honlapja (2.) nevű lábjegyzeteknek