Nemzeti Újjászületési Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzeti Újjászületési Mozgalom
Movimiento Regeneración Nacional

Morena - Mexikó reménysége
Morena - Mexikó reménysége
Adatok
Elnök Andrés Manuel López Obrador

Alapítva 2014. július 9. (pártként)
Pártújság Regeneración

Ideológia cardenizmus[1]
baloldali nacionalizmus[2]
reformizmus
szociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét Képviselőház:
47 / 500
Szenátus:
0 / 128
Kormányzók:
0 / 32
Mexikói államok törvényhozásai:
78 / 1 124
Nemzetközi szövetségek São Paulo-i Fórum
Weboldala

A Nemzeti Újjászületési Mozgalom (spanyolul: Movimiento Regeneración Nacional, MORENA; MORENA jelentése: barna) egy mexikói baloldali politikai párt, ami 2014-ben vált hivatalosan is párttá. A pártot az egykori PRI, PRD párt tagja Andrés Manuel López Obrador vezeti.[3][4][5]

Története[szerkesztés]

Alapítása[szerkesztés]

A párt eredetileg egy civil szervezetként alakult meg 2011. október 2.-án. A megalakulás célja, hogy a 2012-es mexikói szövetségi választáson politikai erőként lépjenek fel.

A választáson végül nem sikerült indulniuk, de az első kongresszust 2012. november 20.-án tartották meg. A kongresszuson elfogadták a szervezet alapszabályát és a 32 alapszervezet akció tervét. Emellett megnevezték a 32 alapszervezetből azt a 300 delegáltat, akik a szervezet Országos Tanácsának tagjai lettek. A delegáltak megszavazták elnöknek Andrés Manuel López Obradort és Martí Batres Guadarrama mint az Országos Végrehajtó Bizottság elnökét.

Párttá alakulás és a 2015-ös választás[szerkesztés]

A szervezetet 2014. július 9.-én a Szövetségi Választási Bizottság pártként vette nyilvántartásba a szervezetet. A 2015-ös mexikói képviselőházi választáson a párt a szavazatok 8,82%-ával 35 mandátumot szerzett a Képviselőházban, a negyedik legerősebb politikai erővé vált az országban.

2018-as szövetségi választás[szerkesztés]

A párt a 2018-as szövetségi választáson Andrés Manuel López Obradort indították elnök-jelöltként és a párt a Munkáspárttal és a Társadalmi Harc Pártjával közös listán indul, aminek neve Juntos Haremos Historia (Együtt történelmet fogunk csínálni). A választási kampány során a koalíciót és a MORENA pártot is úgy prezentálják, mint egy alternatívát a PRI és a PAN pártokkal szemben. A felmérések szerint a MORENA párt lehet a választás győztese.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Declaración de principios de MORENA (spanish nyelven). Morena.sí
  2. Movimiento de Regeneracion Nacional - Historia (spanish nyelven). Prezi.com , 2014. március 5. [2017. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
  3. Mexico's Lopez Obrador leaves coalition to form new movement. BBC News, 2012. szeptember 10.
  4. Mexico's electoral Left May Be Divided Further by a New Political Party”, 2014. január 24. 
  5. Mexico's MORENA Party Obtains Legal Status--What Will Be the Impact?. newpol.org, 2014. július 19.

Források[szerkesztés]