Nem bánok semmit sem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nem bánok semmit sem (könyv)
SzerzőÉdith Piaf
Eredeti címAu bal de la chance
OrszágFranciaország Franciaország
Nyelvfrancia
TémaÉdith Piaf
MűfajÉletrajz
Kapcsolódó filmPiaf (film)
Kiadás
KiadóJeheber
Kiadás dátuma1958.
Magyar kiadóGondolat Kiadó
Magyar kiadás dátuma1970.
FordítóKrén Katalin
Oldalak száma254
SablonWikidataSegítség

A Nem bánok semmit sem (eredeti francia címén Au bal de la chance) egy életrajzi könyv, melyet Édith Piaf írt életéről. Elmeséli, életútját az utcától a rivaldafényig, leírja, hogyan faragott sztárt Yves Montand-ból, és turnéiról is beszámol, elég részletesen. 1958-ban adták ki először Párizsban, majd 1970-ben hazánkban is 27.300 példányban.

Később 1964-ben (halála után 1 évvel) kiadtak egy újabb életrajzi könyvet, (Edith Piaf: életem) melyet szintén saját maga írt, s ebben teljesen máshogy mondja el a történteket, nem szépít, csak az igazat írja le. 1989-ben a könyv szintén megjelent hazánkban.

Fülszöveg[szerkesztés]

„Nem volt és nem lesz soha másik Edith Piaf” – írja a visszaemlékezések eme kis kötetének előszavában Jean Cocteau. Hét esztendeje már, hogy nem gazdagítja sanzonokkal a világot Piaf, a francia dalok legkedveltebb előadója, de rajongóinak száma, és az általa népszerűvé vált sanzonok közönsége nőttön nő. Ez a kötet életének arra a szakaszára pillant vissza, amelyet „mint egy kis veréb” kezdett, és közvetlen elbeszélés egy „világsiker” útjáról. Önéletrajzában megismerjük sok pályatársát, a francia költészet, zene több neves alakját, akik részesei voltak életének. Utószóként mellékeljük a „Piaf karrier” éveinek adatait is, nálunk ismert sanzonjainak magyar fordítását, és képeket, amelyek közelebb hozzák őt, a régi ismerőst, azokhoz, akiket érdekel.

Források[szerkesztés]