Neisápur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neisápur نیشابور
Közigazgatás
Ország Irán
Körzethívószám 051
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség264 375 fő (2016)[1][2]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1199 m
IdőzónaUTC+03:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 12′ 48″, k. h. 58° 47′ 45″Koordináták: é. sz. 36° 12′ 48″, k. h. 58° 47′ 45″
Neisápur نیشابور weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Neisápur نیشابور témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Neisápur, Nishapur, Neyschabur, vagy Neyshabour, perzsa nyelven نیشابور, DMG Neyšābūr), város Iránban, Razavi Horászán tartományban, a magas hegyekben. Keresztül vezetett rajta a selyemút. A kerámia és a szőnyegszövés hagyományos központja.

Története[szerkesztés]

Al Mahruq mecset

A várost a 3. században a szasszanidák alapították, 224-651 között, a szasszanida Irán jelentős szerepet játszott a tudás átadásában Kelet és Nyugat között: Az ország egyetemei (különösen Nisibis és Nishapur) egyebek között az orvostudománnyal, a joggal és a filozófiával is foglalkoztak. A görög-római tudás ismerete mellett az iráni tudás is elérte a nyugatot.

A 11. század ban a szeldzsukok tették fővárosukká. Ezután állítólag hamarosan egymillió lakosú nagyvárossá nőt. Bagdad és Nishapur, ahol a teológus, filozófus Al-Ghazali is tanított, az akkori legnagyobb egyetemi könyvtárral rendelkezett. Nagysága és gazdagsága a vidék többi településéhez hasonlóan azonban a turkok, afgánok, mongolok meg-megújuló támadásait szenvedte el, majd 1221-ben Dzsingisz kán hódította meg a várost. Később, a 18. századtól lakosai békében éltek.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Omar Hajjám, Omar Khajjám perzsa költő, matematikus, filozófus, csillagász 1048. május 18-án itt született, és 1131. december 4-én itt is halt meg. Sírja is itt található.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]