Negrid nagyrassz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Negroid szócikkből átirányítva)
Egy fiú egy elégett lámpával játszik (Közép-afrikai Köztársaság, Birao)

A negrid egy nagyrassz, amelynek képviselői eredetileg Afrikából származnak, viszont a rabszolga-kereskedelem miatt Amerikában is nagy számban találhatók meg.

Testi jellemzők[szerkesztés]

A bőr színskálája a világosbarnától a sötétbarnáig terjed, ez a bőrben található melaninnak köszönhető, amely véd a magas UV-sugárzástól. A testmagasság változó, a legmagasabb (nilotidok) és a legalacsonyabb (pigmeusok) átlagmagasságú emberek is negridek, de az átlag negrid magas, atlétikus termetű, egyenes, rövid törzsű és hosszú végtagú. A haj göndör, erős szálú, az arcszőrzet gyenge. A fej hosszúkás, az orr széles, az ajak vastag és az arc előreugró. Szemük sötét, talpuk (és a tenyerük) rózsaszín.

Alrasszai[szerkesztés]

A negridnek alapvetően három alrassza van, viszont létrejöttek kevert rasszok is.

Szudáni rassz[szerkesztés]

A negrid alrassza, a Szaharától délre, az Atlanti-óceántól a Nílusig fordul elő. Testi jellemzői minimálisan különböznek a tipikus negridtől.

Paleo-negrid rassz[szerkesztés]

A negrid alrassza, főleg a Kongó-medence és Közép-Afrika őserdeiben fordul elő. Zömök testalkat, közép-sötét bőr és fekete haj jellemzi.

Bantuid rassz[szerkesztés]

A negrid alrassza, fő elterjedési területe Dél- és Kelet-Afrika. Karcsú és erőteljes testalkat, közepes termet és egyenes, széles orr jellemzi.

Átmeneti és kevert rasszok[szerkesztés]

Etiopid rassz

A negrid és az europid átmeneti rassza, fő elterjedési területe Szudán, Egyiptom, Etiópia, Kenya, Vörös-tenger és Indiai-óceán közti területek. Erőteljes testalkat, keskeny és ovális arc jellemzi.

Hamitid rassz

A negrid és az europid átmeneti rassza.

Mulatt

A negrid és az europid kevert rassza.

Malagasz

A negrid és a mongolid kevert rassza.

Zambo

A negrid és az amerindid rassz kevert rassza.

Források[szerkesztés]