Negoj-csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Negoj-csúcs (Negoiu)
A Negoj-csúcs a kép jobb szélén
A Negoj-csúcs a kép jobb szélén

Magasság2535 m
Hely Argeș megye, Szeben megye
Hegység Fogarasi-havasok, Kárpátok
Elhelyezkedése
Negoj-csúcs (Románia)
Negoj-csúcs
Negoj-csúcs
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 35′ 06″, k. h. 24° 33′ 31″Koordináták: é. sz. 45° 35′ 06″, k. h. 24° 33′ 31″
A Wikimédia Commons tartalmaz Negoj-csúcs témájú médiaállományokat.

A Negoj-csúcs (románul: Negoiu) a Fogarasi-havasokban 2535 méteres magasságával Románia második legmagasabb hegye a Moldoveanu-csúcs (2544 m) után. A 20. század elejéig a Negoj-csúcsot tartották a Kárpátok legmagasabb hegyének a Magas-Tátrán kívül. A Negoj-csúcs érdekessége még, hogy a tetején áll még a régi magyar határkő is.

Megmászása a Bilea-tó felől[szerkesztés]

A Bilea-tóhoz (románul: Bâlea) a Transzfogarasi úton jutunk fel. A közvetlenül az algút bejárata mellett található parkolóból nyugat irányba a hegyoldalon felkapaszkodunk a piros kereszt jelzést követve a nyeregig. Felérve a nyeregbe átváltunk a kek sáv jelzésre, azt követjük nyugat felé kb. 20 percnyit. Közben megmutatja magát a Lespezi (2.517 m) es Căltun (2.510 m) páros is. Rövidesen ismét jelzést váltunk. A piros sáv jelzésen haladunk tovább. Az útvonalon találkozunk egy kitett résszel, amelyen rögzített acélsodrony segítségével haladunk át. A Lajta (románul: Lăițel) (2.390 m) csúcsára felérvén szép kilátásban lesz részünk a trióra. Lespezi + Călțun + Negoj valamint a Călțun-tóra.

Innen leereszkedünk a Călțun-tó irányába. Helyenként acélsodronyos részekkel is találkozunk. A Călțun-tó mellett két hegyi menedék található. Innen tovább haladunk tartva az irányt nyugatra. Megkerüljük jobbról a tavat, követve a jelzést. Lassan ismét egy nyeregbe érkezünk. Tovább haladva egy figyelmeztető táblával fogunk találkozni. Eddig követtük a piros-sáv jelzést. A piros-sáv jelzés haladnak tovább a Strunga Dracului-nak nevezett útvonalon, de az le van zárva. Kőomlások voltak és a haladást segítő acélsodronyokat szétszaggatta. Ezért innen jelzést váltunk. A Strunga Doamnei útvonalon haladunk tovább a sárga sáv jelzést követve. Ez egészen a Negoj csúcsáig vezet. Itt ismét egy rövid láncos szakasszal találkozunk.

A csúcsról pazar kilátásban lesz részünk. Visszafele mehetünk ugyanezen az útvonalon, de ajánlatos a Călțun-tónál jelzést váltani és az alagút déli oldala felé menni, szép a körút, pazar kilátásokkal. Ha ezt az útvonalat választjuk, a Călțun-tónál a kék kereszt jelzésre váltunk és ezt követjük végig. Lesz egy szakas ahol csak a kék pont jelzést véljük látni de kell folytatni az irányt. Hamarosan ismét látható lesz a követett kék kereszt jelzés. Kimászunk egy meredek oldalon a gerincig majd egyenletesen leereszkedünk az alagút déli bejáratáig és átsétálunk rajta. Még alagút élményben is részünk lesz.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Făgăraş Mountains
A Wikimédia Commons tartalmaz Negoj-csúcs témájú médiaállományokat.