Negoj-csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Negoj-csúcs
(Negoiu)
A Negoj-csúcs a kép jobb szélén
A Negoj-csúcs a kép jobb szélén

Magasság2535 m
HelyArgeș megye, Szeben megye
HegységFogarasi-havasok, Kárpátok
Elhelyezkedése
Negoj-csúcs (Románia)
Negoj-csúcs
Negoj-csúcs
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 35′ 06″, k. h. 24° 33′ 31″Koordináták: é. sz. 45° 35′ 06″, k. h. 24° 33′ 31″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Negoj-csúcs témájú médiaállományokat.

A Negoj-csúcs (románul: Negoiu) a Fogarasi-havasokban 2535 méteres magasságával Románia második legmagasabb hegye a Moldoveanu-csúcs (2544 m) után. A 20. század elejéig a Negoj-csúcsot tartották a Kárpátok legmagasabb hegyének a Magas-Tátrán kívül. A Negoj-csúcs érdekessége még, hogy a tetején áll még a régi magyar határkő is. Régi neve a Vágottkő, a Negoj név a XIX század második felétől került használatba.

Megmászása a Bâlea-tó felől[szerkesztés]

A Bâlea-tóhoz a Transzfogarasi úton jutunk fel. A közvetlenül az alagút bejárata mellett található parkolóból nyugat irányba a hegyoldalon felkapaszkodunk a piros kereszt jelzést követve a nyeregig. Felérve a nyeregbe átváltunk a kek sáv jelzésre, azt követjük nyugat felé kb. 20 percnyit. Közben megmutatja magát a Lespezi/Lészped (2.517 m) -es és a Căltun/Kölcun (2.510 m) csúcspáros is. Rövidesen ismét jelzést váltunk. A piros sáv gerincjelzésen haladunk tovább. Az útvonalon találkozunk egy kitett résszel, amelyen rögzített acélsodrony segítségével haladunk át. A Kis-Lajta (románul: Lăițel) (2.390 m) csúcsára felérvén szép kilátásban lesz részünk a csúcshármasra : Lespezi + Călțun + Negoj csúcsokra valamint a Călțun-tóra.

Innen leereszkedünk a Călțun-tó irányába. Helyenként acélsodronyos részekkel is találkozunk. A Călțun-tó mellett két hegyi menedék található.Ebből egy eltűnt ma egy modernebb s nagyobb van a tó keleti partján. Innen tovább haladunk tartva az irányt nyugatra. Megkerüljük jobbról a tavat, követve a jelzést. Lassan ismét egy nyeregbe érkezünk,a Kölcun-nyergébe. Tovább haladva egy figyelmeztető táblával fogunk találkozni, hogy letér az út az eddig szokásos piros-sáv gerincjelzésről. A piros-sáv jelzés régebb az Ördögvályúnak vagy Strunga Dracului-nak nevezett útvonalon haladt, de azt 2012-ben lezárták a bekövetkezett kőomlások miatt melyek a haladást segítő acélsodronyokat helyenként szétszaggatta. Ezért innen jelzést váltunk, balra kerülünk s a Fejedelemasszony vályúján, a Strunga Doamnei útvonalon haladunk tovább a sárga sáv jelzést követve.Ez délről a lankásabb részről vezet fel egészen a Negoj csúcsáig. Itt ismét egy rövid láncos szakasszal találkozunk.

A csúcsról pazar kilátásban lesz részünk jó idő esetén. Visszafele mehetünk ugyanezen az útvonalon, de ajánlatos a Călțun-tónál jelzést váltani és az alagút déli bejárata felé menni, szép a körút, pazar kilátásokkal. Ha ezt az útvonalat választjuk, a Călțun-tónál a kék kereszt jelzésre váltunk és ezt követjük végig. Lesz egy szakasz ahol csak a kék pont jelzést véljük látni de kell folytatni az irányt. Hamarosan ismét látható lesz a követett kék kereszt jelzés. Kimászunk egy meredek oldalon a gerincig majd egyenletesen leereszkedünk az alagút déli bejáratáig és átsétálunk rajta. Még alagút élményben is részünk lesz.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Făgăraş Mountains
A Wikimédia Commons tartalmaz Negoj-csúcs témájú médiaállományokat.