Negatív kalóriatartalmú étel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A negatív kalóriatartalmú ételek olyan élelmiszerek (többnyire sok rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök), amelyek a megemésztése több energiát igényel, mint amennyit kinyer belőlük a szervezet. (Az elnevezés félrevezető: a kalória az energia egyik mértékegysége, és maga az étel természetesen nem tartalmaz negatív energiát, hanem a feldolgozása során a szervezet összenergiamérlege lenne negatív.) Egyes – vitatott – elképzelések szerint a negatív kalória-diéta segítségével lehetséges úgy lefogyni, hogy közben annyit ehetünk, amennyit akarunk.

A negatív kalóriának nincs megalapozott tudományos háttere, ezért nincsenek megbízható adatok sem arról, hogy melyik ételek tartoznak ide. Mindenesetre a legtöbb „negatív kalóriatartalmú” étel egészségesnek tartott zöldség vagy gyümölcs, ezért fogyasztásuk ha nem is testsúlycsökkentő hatású, azért jót tehet. Néhány növény, amit általában negatív kalóriatartamúnak mondanak:[1]

A negatív kalória-diéta ellenzői szerint az ilyen ételek által okozott energiacsökkenés elenyésző, önmagában nem okoz észrevehető súlycsökkenést; és a csak belőlük álló étrend alultápláltsághoz vezethet. Támogatói erre gyakran azzal védekeznek, hogy ha csökkenést nem is okoznak, de ha kalóriában gazdag ételek helyett esszük őket, az már jelentős különbség; emellett hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Orvosilag nem elfogadott a negatív kalóriás teória, aminek okát igen egyszerű belátni: ha valóban léteznének ilyen ételek, akkor az azt jelentené, hogy, az adott ételből ha sokat eszünk, akkor éhen halunk, ami természetesen lehetetlen.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]