Nefertiti (pók)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nefertiti (beceneve Neffi és "The Spidernaut", szabad fordításban az asztronauta mintájára: "A póknauta") egy Johnson-ugrópók (Phidippus johnsoni) volt, mely bár a pókok közül nem az első volt, ami az űrben járt, az első volt, ami vissza is tért a Földre.[1] A Nemzetközi Űrállomáson töltött 100 napot 2012 júliusától 2012. október 3-ig, amikor a SpaceX Dragon űrkapszulával landolt a Csendes-óceánon. Az állomásra egy diák, az egyiptomi Amr Mohamed ötlete nyomán került.[2] Nevét egy ókori egyiptomi királynéról, Nofertitiről kapta.

A Nemzetközi Űrállomáson[szerkesztés]

Az űrállomáson való tartózkodása alatt az állomás parancsnoka Sunita Williams volt, aki blogjában[3] írt az állatról és annak párjáról egy Cleopatra nevű pókról, ami viszont nem élte túl a Földre való visszatérést.

Nefertiti elég jól alkalmazkodott a súlytalanság állapotához, a neki és Cleopátrának felvitt muslicákkal táplálkozott. A két pók űrállomáson való tartózkodásának célja az volt, hogy megfigyeljék, hogyan tudnak vadászni mikrogravitációs környezetben.

A Földön[szerkesztés]

Visszatérése után az állat a washingtoni Természettudományi Múzeumba(wd) (National Museum of Natural History) került, ahol a viselkedését figyelték és ki is állították. A múzeum látogatói között nagy népszerűségnek örvendett, ám 4 nappal később elpusztult. A kutatók szerint halálát nem az űrben töltött idő és a súlytalanság miatti állapotváltozás okozta, hanem valószínűleg természetes halált halt, mivel 10 hónapos volt, ami fajtájának tagjai között magas kornak számít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nefertiti Dead
  2. Nem szerette a gravitációt az űrpók
  3. Spidernauts!. [2012. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 6.)

Források[szerkesztés]