Nefelin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nefelin
Nepheline2.jpg
Általános adatok
Képlet NaAlSiO4
Kristályrendszerhexagonális
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzilikátásványok
AlosztályTektoszilikátok: nem zeolitok
Azonosítás
Megjelenés zömök, hat vagy tizenkét oldalú oszlopok; szemcsés, tömött, tömeges halmazok
Szín változatos
Fény zsírfényű
Átlátszóság átlátszó, áttetsző
Törésmutató ε=1.528-1.544 ω=1.531-1.549
Keménység 5.5-6
Hasadás rossz
Törés kagylós
Oldhatóság sósavban elkocsonyásodik
A Wikimédia Commons tartalmaz Nefelin témájú médiaállományokat.

A nefelin a magmás kőzetek közül az egyik legfontosabb földpátpótló szilikátásvány. Neve a görög "felhő" szóból ered, ugyanis zavarossá, felhőssé, kocsonyássá válik az erős savak hatására. 1801-ben fedezték fel Olaszországban.

Osztályozás[szerkesztés]

  • Dana ID: 76.02.01.02
  • Strunz ID: 09.FA.05

Megjelenés[szerkesztés]

A mélységi és a vulkáni kőzetekben más-más megjelenése van. A mélységi kőzetekben általában négyzet vagy téglalap alakú, de van amikor hatszög formájú a megjelenése. A hasadása nagyon gyenge, és a hasadási és törési felülete pedig zsírfényű. A színe igen változatos, lehet fehér, szürke, rózsaszínű, vörös és zöld. A kiömlési kőzetekben viszont a nefelin színtelen, üvegfényű, idiomorf vagy hipidiomorf, a megjelenése átlátszó, víztiszta. A felszínen a nefelin könnyen mállik.

Elkülönülés[szerkesztés]

A mélységi nefelin könnyen téveszthető össze a kvarccal. De segíthet a nefelin nagyon gyenge hasadása, eltérő alakja és a másmilyen színe. Úgyszintén segíthet ha más földpátpótlót is tartalmaz a kőzet. A földpátokkal lehet összetéveszteni a vulkáni kőzetekben található nefelint. De gond nélkül elkülöníthető a nefelin négyzetes, zömök téglalap alakja. Valamint a gyenge hasadása. És nem is ikresedik.

Képződés, előfordulás[szerkesztés]

Jellemző alkotója az alkáli kőzeteknek. Valamint lávákban, Na-gazdag szubvulkáni kőzetekben, továbbá Na-metaszomatózis terméke is lehet. Előfordul Oroszországban, az Egyesült Államokban, Afrika számos országában, Ausztráliában, és még hazánkban is. Például Hosszúhetény, Badacsonytomaj, Pécs-Vasas, Szászvár, Zalahaláp és Somoskő bizonyos területein.

Források[szerkesztés]